Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 12. 2010,
10.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 4. 12. 2010, 10.55

7 let, 2 meseca

V kratkem naj bi bila naprodaj več kot polovica kranjske Save

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zadnjih dneh naj bi bil v organizaciji prvega moža NFD Holdinga Staneta Valanta oblikovan delničarski sporazum za prodajo Save.

K sporazumu naj bi po pisanju časnika Dnevnik že pristopili lastniki s skupno več kot 50 odstotki delnic kranjskega poslovnega sistema. Razpis za prodajo delnic naj bi bil objavljen že pred koncem leta.

Prodajalce naj bi organizirala družba Finetol iz skupine okoli družbe NFD oziroma v njenem imenu Valant. Investicijski svetovalec za izvedbo prodajnih postopkov naj bi bil že izbran, razpis za prodajo delnic pa bi lahko pogodbenice v delničarskem sporazumu objavile že pred koncem letošnjega leta.

Prodaja zaradi finančnih težav lastnikov? Razlogi za takšen korak naj bi bili enaki kot pri nedavni odločitvi Save in nekaterih drugih delničarjev Abanke, da pristopijo k prodaji več kot 50 odstotkov tretje največje slovenske banke. Gre namreč za finančne težave največjih nedržavnih lastnikov Save. Skoraj 30-odstotna lastnika Save sta namreč tudi Slovenska odškodninska družba in Kapitalska družba.

Dnevnik med verjetnimi pogodbenimi strankami omenja Merkur, ki je 6,72-odstotni lastnik Save, skupino družb okoli NFD (NFD Holding, Oddus, Finetol, Maksima Invest), ki imajo 14,34-odstotni lastniški delež in podjetje PSL Storitve, za katerim naj bi stali nekateri vodstveni delavci Save, čeprav to ves čas zanikajo.

Vrednost delnice kranjske družbe se je prepolovila Družbe se naj bi znašle v resnih težavah, ker so za posojila pri bankah delnice Save zastavile po bistveno višjih cenah, kot je trenutna tržna vrednost. Samo v zadnjih dveh mesecih se je namreč vrednost delnice kranjske družbe prepolovila, banke pa zato sedaj terjajo dodatna zavarovanja, ki jih družbe ne morejo zagotoviti. V primeru NFD Holdinga pa gre tudi za veliko zadolženost, ki močno presega vrednost kapitala.

Navzkrižno lastništvo med Savo in omrežjem NFD Kot dodaten moment v vsej zgodbi časnik navaja tudi navzkrižno lastništvo med Savo in omrežjem NFD. Sava je namreč tudi 24,6-odstotni lastnik NFD Holdinga in 21,3-odstotni delež Maksime Investa. Valant naj bi prav prek Save obvladoval lastništvo sistema NFD, zato naj bi se po ugibanjih skušal z morebitnim kupcem dogovoriti za varovanje lastniške strukture sistema NFD.

Ne spreglejte