V Grčiji več ekonomske svobode kot v Sloveniji

Slovenija se glede na ekonomsko svobodo med 152 uvršča na 97. mesto, kar je še pet mest slabše kot lani. Na vrhu lestvice je Hongkong, na repu Venezuela.
V Grčiji več ekonomske svobode kot v Sloveniji

Glavni razlogi ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujega lastništva in investicij ter šibka pravna država, navaja društvo Svetilnik.

Največ ekonomske svobode na svetu imajo v Hongk Kongu, ki je ocenjen z 8,97 od 10 točk. Sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Švica in Združeni arabski emirati. V Evropski uniji ima ekonomija največ svobode na Finskem, v Veliki Britaniji in na Danskem, med nekdanjimi jugoslovanskimi državam i pa Črna gora, Makedonija in Hrvaška. Na repu lestvice so Venezuela, Burma, Republika Kongo, Zimbabve in Čad.

Slovenija črni madež EU Slovenija se z oceno 6,59 nahaja na 97. mestu, višje se je uvrstila celo Grčija, med državami nekdanje Jugoslavije pa je prehitela le Srbijo.

Glede na poročilo sta gospodarska rast in blaginja za večino Slovencev le še sanje, medtem ko se vsak dan soočajo z bitko za preživetje, pravi predsednica Svetilnika Tanja Štumberger Poročnik. Kot pravi, je težava v velikem državnem aparatu in namesto da bi krčili tega, vlada razmišlja le o novih in višjih davkih.

Ekonomska blaginja vpliva na kakovost življenja Povezava med ekonomsko svobodo in kakovostjo življenja je nesporna, poudarja Fred McMahon, predstojnik katedre za raziskovanje ekonomske svobode na inštitutu v Kanadi. Po podatkih poročila je za 10 odstotkov najrevnejše populacije v državah z največ ekonomske svobode povprečen dohodek v letu 2011 znašal dobrih 7900 evrov, v ekonomsko najmanj svobodnih državah pa slabih 700 evrov. Raziskava je sicer pokazala, da državljani ekonomsko svobodnejših držav ne uživajo le večje blaginje, temveč tudi večjo politično in civilno svobodo, njihova življenjska doba pa je daljša.

Ekonomska svoboda sveta je poročilo, ki ga vsako leto objavlja društvo Svetilnik iz Slovenije v sodelovanju s svetovno Mrežo ekonomske svobode. Letošnje poročilo so pripravile neodvisne organizacije iz 90 držav, vanj pa so vključile 152 držav, kar predstavlja več kot 95 odstotkov svetovnega prebivalstva. Zadnje poročilo sicer prikazuje stanje za leto 2011. Ekonomska svoboda meri stopnjo do katere javne politike in državne ustanove podpirajo ekonomsko svobodo, poročilo pa vključuje 42 kazalnikov, razvrščenih v pet skupin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.