Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2011,
14.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zdenko Pavček

Torek, 26. 7. 2011, 14.09

7 let, 2 meseca

Usoda Viator & Vektorja bo znana v sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik upravnega odbora družbe Skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček je 200 delavcev Viator & Vektorja zagotovil, da bo usoda Skupine Viator & Vektor ter Logistike in Storitev znana v sredo.

Zaposleni v omenjenih družbah - teh je okoli 530 - so namreč na dopoldanskem protestnem shodu zahtevali, da uprava bankam upnicam sporoči, da si želijo prek predstavnika sindikata prisostvovati na sestanku o reševanju Viator & Vektorja, saj da si želijo jasen odgovor o njegovi usodi. Banke upnice naj bi se po Pavčkovih navedbah sestale še drevi, v sredo pa naj bi bila znana njihova odločitev: ali bodo podprle načrt finančnega prestrukturiranja ali ne. Pavček sicer še vedno upa na dogovor z bankami. Pavček: Največji problem so dobavitelji Pavček je na sestanku med drugim spomnil, da so se pred dvema, tremi meseci vse banke upnice, razen NLB, strinjale, da so za finančni načrt prestrukturiranja Viator & Vektorja, vendar pa da je problem usklajevanje med bankami. O vsebini načrta ni želel govoriti, saj da tega ne more storiti, dokler tečejo pogovori z bankami. Največji problem so po njegovi oceni dobavitelji, ampak so se z njimi že dogovorili za reprogram - pogoj za to sicer je dogovor z bankami upnicami.

Če ne bo dogovora, sledi stečaj Če kljub temu banke načrta ne bodo podprle ali se do srede ne bodo dogovorile, bo uprava Viator & Vektorja sama vložila predlog za začetek insolvenčnega postopka, je delavcem, ki so od jutra vztrajali pred prostori družbe, zagotovil Pavček.

Direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak pa bo v sredo, če odgovora bank - tako pozitivnega kot negativnega - ne bo, sklepal, da je ta negativen in bo še v temu tednu sprožil insolvenčni postopek.

Delavci odgovor uprave v vsakem primeru pričakujejo v sredo, je po popoldanskem srečanju z vodstvom pojasnil predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Viator & Vektorju Marko Vučko. "Torej se v četrtek pričakuje, da bodo vložili predlog za začetek stečajnega postopka," je dejal in dodal, da bo sindikat, če do tega ne bo prišlo, sam začel postopek za stečaj.

Delavci so po popoldanskem srečanju z vodstvom Viator & Vektorja odšli domov, čeprav so dopoldne poudarili, da bodo pred stavbo družbe vztrajali, dokler ne bodo dobili jasnega odgovora od vodstva in bank.

Kot je še pojasnil Vučko, bodo v sredo doma čakali na odgovor bank in odločitev vodstva, ravno tako se ne bodo zbrali v četrtek - če bo treba, se bodo zbrali v petek.

Vučko: Družba ne plačuje prispevkov Vučko je pred tem tako Pavčka kot Novaka opozoril na "dramatične" razmere, v katerih so se znašli zaposleni - ti namreč ne morejo odplačevati posojil, plačevati položnic ... Spomnil ju je, da družba že nekaj časa ne plačuje socialnih in pokojninskih prispevkov, čeprav je na plačilnih izpiskih prikazan odtegljaj.

Novak je ob tem pojasnil, da naj bi bili prispevki za april poravnani, za maj pa ne. Kdaj bodo izplačali preostanek majske plače in naslednej plače, ne ve, saj so banke blokirale vse račune.

V družbah Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve je zaposlenih okoli 530 delavcev, od tega okoli 500 v Logistiki. Večina zaposlenih v vseh treh podjetjih je sicer doma, kot je danes zagotovil Novak, pa bodo prejeli odločbe za redni dopust.

Ne spreglejte