Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
14.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pivovarna Laško

Sreda, 10. 8. 2011, 14.11

7 let, 2 meseca

Uprava Pivovarne Laško ne sprejema prevzemne ponudbe KS Naložbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Člani uprave Pivovarne Laško ali osebe, za katere se šteje, da delujejo usklajeno, ne nameravajo sprejeti prevzemne ponudbe družbe KS Naložbe za delnice Pivovarne Laško, je objavila uprava pivovarne.

Kot je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila Pivovarna Laško, se je z mnenjem uprave glede prevzemne ponudbe na dopisni seji seznanil nadzorni svet pivovarne. Uprava Pivovarne Laško je prevzemno ponudbo ocenila zgolj v okviru navedb, ki jih je prevzemnik podal v prospektu in na podlagi teh navedb ni moč zaključiti, kakšen vpliv bi imela prevzemna ponudba na realizacijo strategije ciljne družbe ter uresničevanje načrtov prevzemnika za ciljno družbo.

"Visoko vrednotenje ciljne družbe" "Petletna strategija poslovanja in finančnega prestrukturiranja skupine Pivovarna Laško za obdobje do leta 2014, ki jo ciljna družba že uresničuje, postavlja visoko vrednotenje ciljne družbe, se pa uprava zaveda, da je uspešnost prevzemne ponudbe odvisna od odločitve lastnikov," pravi uprava, ki jo vodi Dušan Zorko.

Prevzemnik nima delnic ciljne družbe Uprava izjavlja, da med prevzemnikom in upravo ni nikakršnih dogovorov glede prevzemne ponudbe, da prevzemnik nima delnic ciljne družbe ter da med prevzemnikom in upravo ciljne družbe tudi ni nobenega dogovora o načinu uresničevanja glasovalnih pravic iz vrednostnih papirjev. Člani uprave ciljne družbe ali osebe, za katere se šteje, da delujejo usklajeno, ne nameravajo sprejeti prevzemne ponudbe, navajajo.

"Prevzemna ponudba je neresna in podcenjujoča" Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško medtem ugotavlja, da je prevzemna ponudba, upoštevajoč dejansko vrednost skupine Pivovarne Laško, "neresna, podcenjujoča, celo žaljiva". Kot so zapisali v današnjem sporočilu, so Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska družbe, ki "tekoče poslujejo izredno uspešno in njihova vrednost je bistveno višja od ponujenih devetih obveznic KS Naložbe za eno delnico Pivovarne Laško".

Zamenjavo delnic za obveznice odsvetujejo Zato društvo vsem svojim članom in tudi ostalim delničarjem pivovarne odsvetuje . "Delničarjem predlagamo, da počakamo na ustrezno ponudbo, ki bo morala biti izključno za gotovino, cena delnice pa naj bo predlagana v skladu z njeno realno vrednostjo," so zapisali.

Za vsako delnico pivovarne devet obveznic Družba KS Naložbe, ki jo obvladuje Igor Lah, v prevzemni ponudbi, ki je bila objavljena 4. avgusta, velja pa do 30. septembra do 12. ure, za vsako delnico Pivovarne Laško ponuja devet svojih obveznic 1. izdaje (KSF1). Nominalna vrednost vsake obveznice je en evro, kar pomeni, da za vsako delnico ponujajo devet evrov. Praga uspešnosti prevzemnik ni določil. Lah je ob objavi ponudbe zapisal, da so se za obveznice odločili, ker da še ne vedo, ali bodo končali zgolj kot portfeljski ali kot strateški, večinski lastnik Pivovarne Laško.

Tečaj delnic je zdrsnil Po objavi ponudbe je tečaj delnic pivovarne Laško zdrsnil za več kot 19 odstotkov na 11 evrov. Revidirana knjigovodska vrednost delnice Pivovarne Laško na dan 31. december 2010 je znašala 14,19 evra, zaključni tečaj delnic pivovarne pa je bil danes na Ljubljanski borzi pri 10 evrih.

Analitiki so ocenjevali, da bo ponudbo verjetno sprejelo bolj malo delničarjev. Nova ljubljanska banka (NLB), ki je po podatkih iz letnega poročila največji lastnik pivovarne s 23,5-odstotnim deležem, je sporočila, da prevzemne ponudbe ne namerava sprejeti. V Kapitalski družbi, ki ima nekaj več kot sedemodstotni delež, so dejali, da bodo prevzemno ponudbo proučili ter se odločili do izteka roka prevzemne ponudbe. Med večjimi lastniki pivovarne sta še Hypo Alpe Adria Banka in Probanka.

Ne spreglejte