SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srbija uvaja davek na nepremičnine

4

termometer

Od začetka prihodnjega leta bodo vsi državljani Srbije plačevali enotno stopnjo davka na nepremičnine.

Enotna stopnja bo znašala 0,4 odstotka tržne vrednosti nepremičnine, je ta teden napovedala srbska ministrica za finance Diana Dragutinović. Obenem pa je srbski minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić sporočil, da število revnih v Srbiji narašča.

Zakon naj bi poskrbel za večjo pravičnost Po poročanju srbskih medijev bo vlada reformo, ki zajema uvedbo enotnega davka na nepremičnine, uvajala postopoma. Prihodnje leto bo potekala prva faza, v okviru katere bo država obdavčila stanovanjske nepremičnine. Na ta način se bo v proračun leta 2011 steklo tri milijarde dinarjev (okoli 28 milijonov evrov) več kot letos, je dejala ministrica.

Zakon, ki uvaja novi davek na nepremičnine, bo poskrbel za večjo pravičnost, saj so bila do sedaj gospodinjstva z dražjimi nepremičninami upravičena do večjih davčnih olajšav, je zatrdila Dragutinovićeva.

Dodala je še, da nekdo, ki ima stanovanje v vrednosti 50.000 evrov, zanj prihodnje leto vendarle ne bo plačal 0,4 odstotka vrednosti oz. 200 evrov davka, saj se bo od tega zneska odštelo pripadajoče olajšave.

Ljajić pa je poudaril, da je v Srbiji letos 70.000 več državljanov kot lani, ki živijo pod pragom revščine.

Spomnil je še, da je letošnji proračun za pomoč najrevnejšim predvidel 850 milijonov dinarjev (7,9 milijona evrov) in dodal, da skrb za te državljane ni samo naloga ministrstva za delo in socialne politike, temveč vse vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin