Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
16.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

letališče Maribor Delavska hranilnica Kitajska Aerodrom Maribor

Torek, 29. 11. 2016, 16.27

6 let, 7 mesecev

To so Kitajci, ki kupujejo mariborsko letališče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Letališče Edvarda Rusjana v Mariboru | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Medtem ko v Delavski hranilnici, ki je lastnica Aerodroma Maribor, zagotavljajo, da je postopek prodaje letališča Edvarda Rusjana v sklepni fazi, so pred dnevi kitajski vlagatelji v Ljubljani ustanovili novo letalsko družbo VLM Airlines. Več dejstev kaže, da je ta kupec mariborskega letališča. 

V upravnem odboru VLM Airlines sedijo Pang Siu Yin in Yeung Gillian Yuen Yuen iz Hongkonga ter Jan Ham Prins iz Nizozemske. Zadnji je v Beneluksu znan kot poslovnež z dobrimi kitajskimi zvezami. Pred časom se je tako v imenu kitajskih vlagateljev zanimal tudi za nakup ene od nekdanjih Oplovih tovarn v Belgiji. 

Kitajskim vlagateljem je Prins odpiral vrata tudi v Mariboru. Pomagal jim je pri najemu vinske kleti Vinag in odprtju tovarne avtobusov TVM. Na Nizozemskem je Prins sodeloval pri ustanovitvi dveh letalskih družb, ki sta pozneje propadli.

Čeprav naj bi bil postopek prodaje Aerodroma Maribor končan pred koncem leta, njegov direktor Ladislav Brolih vztraja, da mu ni znano ime novega lastnika. Je pa potrdil, da so že imenovali svojega predstavnika v poslovodstvo. To je postal Boris Bobek, nekdanji uslužbenec PBS in prvi nadzornik mariborske občine.

Novi sodirektor Aerodroma - poslovni partner Kitajcev

Prav dejstvo, da je Bobek poslovno povezan s kitajskimi ustanovitelji VLM Airlines, bi lahko bil kronski dokaz, da gre za novega lastnika Aerodroma Maribor.

Bobek je namreč sredi novembra postal direktor podjetja RIM Projekt, registriranega za gradbeništvo in storitve. Njegovi lastniki so kitajski državljani, skriti za poštnim nabiralnikom na Britanskih Deviških otokih. Ta ima v lasti tudi družbo Shihlien Apes, ki načrtuje v Mariboru tovarno baterij.

Družba, ki upravlja mariborsko letališče, je v lanskem letu dosegla 876 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje. Od tega je šlo za stroške dela kar 743 tisoč evrov, pod črto pa je ustvarila več kot četrt milijona evrov čiste izgube. | Foto: STA , Družba, ki upravlja mariborsko letališče, je v lanskem letu dosegla 876 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje. Od tega je šlo za stroške dela kar 743 tisoč evrov, pod črto pa je ustvarila več kot četrt milijona evrov čiste izgube. Foto: STA ,

Pred Bobekom je podjetje RIM Projekt zastopala Jennifer Tsoi Chi Yeuk, ki prihaja iz Hongkonga. To ni edino, kar Yeukovo povezuje z VLM Airlines. Skupaj z Prinsom, ključnim predstavnikom kitajskih vlagateljev, sta zastopnika mariborskega podjetja Vinmar Vinotoč, ki je upravljalo blagovno znamko Vinag.

"Ne komentiramo načrtov"

Lastnik slovenskega podjetja VLM Airlines je po naših podatkih belgijsko podjetje SHS Aviation Group, registrirano v Antwerpnu. Tam so nam povedali, da ne komentirajo svojih širitvenih načrtov, ker so v postopku pridobitve letalske licence v Belgiji.

To ima prek povezanih oseb v lasti tudi istoimensko belgijsko letalsko družbo VLM Airlines, ki je maja zaradi dolgov končala v stečaju. Septembra letos pa so jo prevzeli kitajski vlagatelji, skriti za nekim nizozemskim podjetjem. Kitajci so bili edini ponudnik za nakup belgijske VLM Airlines. Po napovedih bodo še vsaj leto dni v družbi obdržali 60 zaposlenih in vzpostavili neposredno letalsko povezavo s Kitajsko. 

Gre za iste osebe, ki so zdaj v Sloveniji ustanovile VLM Airlines.

VLM Airlines ima po zadnjih podatkih v lasti 11 letal znamke fokker 50. | Foto: Reuters VLM Airlines ima po zadnjih podatkih v lasti 11 letal znamke fokker 50. Foto: Reuters

Belgijski VLM Airlines je pred stečajem pod lastno blagovno znamko letel na letališča v Belgiji, Nemčiji in Veliki Britaniji, pozneje pa je letel tudi za letalsko družbo CityJet. Po zadnjih podatkih ima VLM Airlines v lasti še 11 letal znamke fokker 50.

Slabo poslovanje letališča

Lastnica Aerodroma Maribor je sicer Delavska hranilnica. Najprej je od družbe Aviofun kupila 57-odstotni delež, nato pa še preostanek. V lanskem letnem poročilu je naložba v Aerodrom Maribor vrednotena na 2,7 milijona evrov.

Družba, ki upravlja mariborsko letališče, je sicer v lanskem letu dosegla vsega 876 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje. Od tega je šlo za stroške dela kar 743 tisoč evrov, pod črto pa je ustvarila več kot četrt milijona evrov čiste izgube.

Ne spreglejte