Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2011,
13.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patrick Vlačič Andrej Klobasa

Petek, 19. 8. 2011, 13.19

2 leti, 9 mesecev

Slovenija in Avstrija dosegli dogovor glede Karavank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija in Avstrija sta se dogovorili, da lahko tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, v času podaljšane zapore prometa prečkajo predor Karavanke v konvojih.

Načeloma naj bi konvoji vozili ob 1., 3. in ob 5. uri zjutraj, so sporočili z ministrstva za promet. "Vsak dogovor je boljši kot nič," je v odzivu dejal predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa. Klobasa: Ne moremo biti zadovoljni Razočarano je dodal, da avtoprevozniki s tem vendarle ne morejo biti zadovoljni. Kritičen je bil predvsem do zunanjega ministrstva, ki mu očita, da do danes ni preučilo, ali je Avstrija z enostransko omejitvijo tovornega prometa kršila mednarodne pogodbe ali ne. "Prometni minister Patrick Vlačič, ki je doktor prava, je prepričan, da je, in jaz mu verjamem," je spomnil.

Klobasa je tudi zatrdil, da je zunanje ministrstvo, ki ga vodi Samuel Žbogar, zaspalo. "Ni zaščitilo slovenskih državljanov, slovenskega gospodarstva, slovenskega ponosa," je poudaril. "Ti ljudje so po vsej verjetnosti navajeni hlapčevanja in kar naprej hlapčujejo," je dodal. Na vprašanje, kakšni - če sploh - bodo naslednji koraki avtoprevoznikov, je odgovoril, da bodo od ministrov Vlačiča in Žbogarja zahtevali dokončno razrešitev tega zapleta oz. dosego odstranitve omejitve tovornega prometa.

O sporu tudi Pahor in Faymann Zaplet, ki je nastal po avstrijski prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke, je bil sicer tudi tema torkovega dvostranskega srečanja premiera Boruta Pahorja in avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna v Celovcu. Slovenski predsednik vlade je tedaj napovedal, da bodo njuni sodelavci skušali praktično rešitev poiskati v nekaj dneh.

Minuli teden sta dogovor v Ljubljani neuspešno skušala skleniti tudi minister Vlačič in njegova avstrijska kolegica Doris Bures. Na mizi je ostal avstrijski predlog, skladno s katerim bi šli lahko prevozniki iz Salzburga po katerikoli poti proti Šentilju, pri čemer bi od avstrijskega upravljavca avtocest Asfinaga dobili povrnjeno cestnino od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za nadomestilo za uporabo predora Karavanke.

"Slovenija v podrejenem položaju" Avtoprevoznik so to ponudbo zavrnili dvakrat, po pogovorih Vlačiča in Buresove pa so poudarili, da so Avstrijci še enkrat dokazali, "da si dovolijo imeti Slovenijo v podrejenem položaju". Klobasa je ponovil še, da je karavanški predor enako nevaren v ponedeljek dopoldan kot v soboto dopoldan.

Avstrija se je za omejitev tovornega prometa skozi Karavanke v turistični sezoni odločila zaradi povečanega prometa in na podlagi analize tveganj. Omejitev, ki jo je uvedla enostransko, velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, od 22. ure v petek do 15. ure v soboto, in sicer do 3. septembra. V Sloveniji prepoved vožnje teh tovornih vozil velja od sobote ob 8. uri.

Ne spreglejte