Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
9.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

ogrevanje peč ogljikov monoksid

Četrtek, 30. 6. 2016, 9.53

6 let, 7 mesecev

Še do konca leta čas za vgradnjo senzorjev dima v kurilnicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Dimnik | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Lastniki kurilnih naprav imajo le še do konca leta čas za namestitev senzorjev ogljikovega monoksida v prostor s kurilno napravo brez zunanjega zračenja.

To določa pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, po katerem se v zaprte prostore tudi ne sme vgraditi grelnikov za ogrevanje stavb, ki nimajo urejenega odvoda dimnih plinov neposredno skozi dimovodne naprave.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu okolje in prostor, je treba v skladu z omenjenim pravilnikom, ki je začel veljati že konec leta 2013, senzorje v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti do 1. januarja 2017.

Ukrep bo pripomogel k zmanjšanju zastrupitev z dimnimi plini in manj požarom

Pravilnik spremljajo tudi tehnične smernice, skupaj pa predstavljajo zadnje stanje tehnike na področju graditve objektov in so vsebinsko enaki rešitvam v najrazvitejših evropskih državah. "Ob upoštevanju določil tega pravilnika in pripadajočih smernic se pričakuje znižanje zastrupitev z dimnimi plini in manjše število požarov v objektih s kurilnimi napravami," so poudarili.

Nove kurilne naprave morajo biti vgrajene tako, da niso odvisne od zraka v prostoru

Pravilnik določa, da se lahko v primeru na novo vgrajenih kurilnih naprav na tekoča ali plinasta goriva v bivalne prostore vgradijo le kurilne naprave, ki delujejo neodvisno od zraka v prostoru, saj s tem odločilno prispevamo k varni uporabi kurilne naprave.

Nov pravilnik določa, da se lahko v primeru na novo vgrajenih kurilnih naprav na tekoča ali plinasta goriva v bivalne prostore vgradijo le kurilne naprave, ki delujejo neodvisno od zraka v prostoru. | Foto: Matjaž Tavčar Nov pravilnik določa, da se lahko v primeru na novo vgrajenih kurilnih naprav na tekoča ali plinasta goriva v bivalne prostore vgradijo le kurilne naprave, ki delujejo neodvisno od zraka v prostoru. Foto: Matjaž Tavčar

Če gre za na novo vgrajeno kurilno napravo na trdna goriva, je treba poleg zahtev glede zanesljivega dovoda zraka in odvoda dimnih plinov iz varnostnih razlogov vgraditi še nadzorno napravo, ki uporabnika z zvočnim signalom opozori na morebitno prisotnost ogljikovega monoksida v prostoru.

Energetsko učinkoviti objekti tesnijo preveč

V sodobnih in energetsko učinkovitejših stavbah po pojasnilih ministrstva ni zadostnega dovoda razpoložljivega zraka skozi špranje v oknih in vratih, vgradnja odprtin v bivalne prostore pa je nesprejemljiva.

Pravilnik zato določa, da je treba ob spremembah na gradbenih elementih stavbe, ki pomenijo zmanjšan dovod zraka za kurilno napravo (npr. odstranitev odprtin za dovod zraka v prostore, zatesnitev obstoječih oken in vrat ali vgradnja novih s tesnili, vgradnja ali zamenjava raznih naprav z ventilatorji, kot so kuhinjske nape, sušilni stroji z odvodom zraka, ventilatorji na zračnikih za odvod zraka, vgradnja novih ali dodatnih kurilnih naprav, zamenjava dimovodnih naprav), znova preveriti, ali so še zagotovljeni pogoji za varno uporabo kurilnih naprav.

Ne spreglejte