Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
11.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 11.21

7 let, 2 meseca

Sava brez glasovalnih pravic v Gorenjski banki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Urad za varstvo konkurence je ocenil, da sta Sava in Gorenjska banka povezani osebi in zato Savi do nadaljnjega zamrznil glasovalne pravice v Gorenjski banki.

Podoben ukrep Savo in Gorenjsko banko zdaj čaka še v Abanki Vipi, v današnji izdaji poroča časnik Dnevnik. Urad za varstvo konkurence je po informacijah časnika uvedel postopek proti Savi, ker ni priglasila koncentracije v Gorenjski banki. Urad na podlagi pridobljenih podatkov namreč zatrjuje, da je Sava kot 49,8-odstotna lastnica izvrševala koncentracijo v Gorenjski banki, čeprav ni nikoli priglasila koncentracije in objavila ponudbe za prevzem.

Sava ne more več prosto razpolagati z delnicami Gorenjske banke

V Savi so odločbo Urada za varstvo konkurence prejeli šele danes dopoldne. Kot je pojasnila vodja odnosov z javnostmi v kranjskem podjetju Tadeja Kuhar, odločitve Urada ne morejo komentirati, dokler je vsestransko ne preučijo.

Sava brez soglasja urada za varstvo konkurence tako ne more več prosto razpolagati z delnicami Gorenjske banke, soglasje pa bo potrebovala tudi za uresničevanje glasovalnih pravic na skupščini banke. To se lahko spremeni, če bo Sava bodisi objavila prevzemno ponudbo bodisi zmanjšala svoj delež pod 25 odstotkov. Globa za nepriglasitev koncentracije znaša do deset odstotkov letnih prihodkov.

Sumi kršitve prevzemne zakonodaje

Končno pa bo morala ukrepati tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) z Damjanom Žugljem na čelu, ki naj bi že leto dni preverjala sume kršitve prevzemne zakonodaje v omenjeni gorenjski gospodarski navezi. Glede na to, da varuh konkurence trdi, da sta Sava in Gorenjska banka povezani osebi, bo ATVP namreč zdaj le prisiljena ukrepati in po zakonu o prevzemih Savi in Gorenjski banki zamrzniti glasovalne pravice v Abanki Vipi, in sicer do objave prevzema ali znižanja deleža pod 25 odstotkov.

Ne spreglejte