SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Probanka po treh mesecih z 1,7 milijona evrov izgube

2

termometer

 | Foto:
Probanka je v prvih treh mesecih letos ustvarila za 1,7 milijona evrov čiste izgube, medtem ko je še lani v tem času beležila 200.000 evrov čistega dobička.

Mariborska banka je sicer do konca marca ustvarila za 700.000 evrov bruto dobička pred rezervacijami in oslabitvami, kar je 70 odstotkov manj kot v enakem obdobju preteklega leta.

V prvih treh mesecih je bilo oblikovanih za 2,6 milijona evrov oslabitev in rezervacij Kot je uprava banke pod vodstvom Bogomirja Kosa zapisala v poročilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, je bilo v prvih treh mesecih oblikovanih za 2,6 milijona evrov oslabitev in rezervacij, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju preteklega leta.

Obseg poslovanja banke in odvisnih družb je konec marca znašal 1,3 milijarde evrov, kar je 17 milijonov manj kot ob koncu leta 2012. Bilančna vsota banke se je znižala za 1,5 odstotka na dobro milijardo evrov, Probanka pa je s tem dosegla 2,2-odstotni tržni delež v slovenskem bančnem sitemu.

Sicer pa si je uprava omenjene banke že ob prevzemu vodenja septembra lani med svojimi prvimi nalogami zastavila izboljšanje likvidnosti banke. Na aprilski skupščini so delničarji potrdili dokapitalizacijo banke. V skladu s sklepom naj bi se osnovni kapital banke, ki znaša 17,925 milijona evrov, povečal za največ 50,075 milijona evrov na največ 68 milijonov evrov.

Glede na strategijo za prihodnje, po kateri želi Probanka postati klasična komercialna banka, in ob predpostavki, da bo glede na sklep skupščine do 30. junija letos vplačanih za dobrih 35 milijonov evrov novih delnic, koliko je opredeljeno kot prag uspešnosti, ter da bodo makroekonomske razmere na približno zdajšnji ravni, bi bil rezultat letošnjega poslovanja banke po Kosovih besedah "rahlo v plusu". Nato bi dobiček predvidoma rasel do med 14 in 15 milijoni evrov v letu 2016.

Če dokapitalizacija ne bi uspela, pa bo treba, kot je Kos dejal na aprilski novinarski konferenci, obseg licence prilagoditi razpoložljivemu kapitalu, kar pomeni nadaljnje krčenje in drugačno obliko ustanove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin