Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
19.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 4. 2011, 19.25

7 let, 2 meseca

Pravno mnenje: Koncentracija Mercatorja in Agrokorja bi imela omejujoče učinke na konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Morebitna koncentracija Mercatorja in Agrokorja bi imela tako horizontalne kot vertikalne omejujoče učinke na slovenskem trgu, je razvidno iz preliminarnega pravnega mnenja.

Mnenje je Mercator naročil pri dunajski odvetniški pisarni Schönherr in njegov povzetek objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Konkurenca bi bila omejena S horizontalnega vidika bi koncentracija Mercatorja in Agrokorja, upoštevajoč njune tržne deleže, pomembno omejila učinkovito konkurenco; ustvarila bi namreč prevladujoč tržni položaj obeh podjetij na upoštevnih lokalnih trgih. Posledično bi imeli dobavitelji manj alternativ za prodajo, kar bi jih sililo k prodaji pod povprečnimi stroški, na dolgi rok pa bi bili verjetno prisiljeni k umiku s trga. Zaradi tega bi lahko prišlo do povečanja cen, kar bi na koncu čutili potrošniki.

Agrokor lahko vsili dodatne pogoje dobave Z vertikalnega vidika ima Agrokor glede na svojo tržno moč možnost omejevanja dostopa do trga in lahko svojim dobaviteljem vsili dodatne pogoje dobave v primerih, ko ti dobavljajo njegovim tekmecem na trgu maloprodaje. Z zvišanjem dobavnih cen bi Agrokor oslabil svoje tekmece (ki jim kot živilskopredelovalni koncern tudi dobavlja) in s tem zmanjšal njihove možnosti učinkovitega konkuriranja.

"Skupno podjetje" bi lahko omejevalo dostop do trga tekmecem

Koncentracija bi pomenila tudi omejevanje dostopa do trga, ker bi lahko združeni podjetji dobičkonosno povečali maloprodajne cene. V primeru Agrokorjevega prevzema Mercatorja, bi združeno podjetje lahko zapiralo ali vsaj omejevalo dostop do maloprodajnega trga svojim tekmecem na nabavnem trgu.

Agrokor bi imel tudi močno vzpodbudo za omejevanje dostopa do maloprodajnega trga svojim tekmecem na trgu nabave, pri čemer je treba upoštevati njegovo zadolženost - Agrokor mora predvidoma maksimizirati dobiček, da bi lahko servisiral dolg. Koncentracija bi po ugotovitvah pravnikov povzročila tudi škodo končnemu potrošniku.

Bodo slovenski dobavitelji na slabšem? Koncentracija vzbuja podobne pomisleke tudi na trgu na debelo, saj je zelo verjetno, da bi Agrokor pri dobavi slovenskemu gostinskemu in turističnemu sektorju favoriziral lastne izdelke v škodo slovenskih dobaviteljev in z zmanjšanjem možnosti izbire potrošnikom.

Agrokor bi se dokopal do ključnih podatkov Poleg tega bi Agrokor s pridobitvijo (večinskega) deleža v Mercatorju pridobil dostop do občutljivih tržnih podatkov, predvsem o cenah, ki jih zaračunavajo njegovi tekmeci na nabavnem trgu.

Režim zavez bi prenehal obstajati

Pravniki opozarjajo tudi na vprašanje zavez, naloženih Mercatorju z odločbo urada za varstvo konkurence zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja. Režim zavez ne bi veljal avtomatično za Agrokor kot potencialno obvladujočo družbo Mercatorja. Če bi Agrokor prevzel Mercator, bi režim zavez prenehal obstajati, saj bi ga kontrolna družba z lahkoto obšla s tem, da bi preprosto prevzela Mercatorjevo vlogo na nabavnem trgu.

Varuh konkurence bi ob utemeljeni verjetnosti prevzema Mercatorja s strani Agrokorja tako lahko znova uvedel postopek zoper Mercator s ciljem ponovno vzpostaviti režim zavez, tako da ga bo spoštoval tudi Agrokor. Če bi se Mercator znašel v novem postopku varuha konkurence, pa bi to škodljivo vplivalo na njegove trenutne odnose z dobavitelji, še navajajo pravniki.

Potencialna koncentracija Mercatorja in Agrokorja tako vzbuja resne pomisleke z vidika skladnosti s pravili konkurence na slovenskem trgu. Ker bo omenjena koncentracija gotovo predmet dvofazne presoje urada za varstvo konkurence, je pričakovati zelo dolgotrajne postopke presoje, poleg tega pa je odločitev o brezpogojni dovolitvi koncentracije zelo malo verjetna, če ne celo nemogoča.

Agrokor stremi k izkoriščanju sinergij, ki ne prinašajo pozitivnih učinkov za potrošnika

Če se bo Agrokor odločil predlagati zaveze varuhu konkurence, bo to dodatno zavleklo postopek presoje. Zelo malo verjetno je, da bo urad za varstvo konkurence sprejel zgolj zaveze, ki se nanašajo na ravnanje Agrokorja na trgu in bo vztrajal pri strukturnih zavezah.

Te pa postavljajo pod vprašaj celoten smisel koncentracije, saj je videti, da Agrokor stremi k izkoriščanju sinergij, ki ne prinašajo pozitivnih učinkov za potrošnika. Takšni učinki bi bili doseženi z zmanjšanjem števila Mercatorjevih dobaviteljev in s prevzemom celotnega Mercatorjevega tržnega deleža v Sloveniji.

Pravno mnenje se nanaša na slovenski trg Mercator je pravno mnenje naročil na podlagi namere pomembnih lastnikov glede prodaje deležev v družbi in izraženega interesa Agrokorja glede nakupa teh deležev ter upoštevajoč, da posledice na področju varstva konkurence lahko pomembno vplivajo na poslovanje družbe in na izpolnjevanje veljavnih zavez Mercatorja do urada za varstvo konkurence v povezavi z domnevno zlorabo prevladujočega tržnega položaja na slovenskem trgu.

Povzetek preliminarnega pravnega mnenja, ki ga je objavil Mercator, se nanaša na slovenski trg. Preliminarna pravna mnenja, ki se nanašajo na ostale trge, pa so še v izdelavi in Mercator bo njihove povzetke objavil predvidoma do konca maja.

Ne spreglejte