Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 8. 2010,
7.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 7. 8. 2010, 7.06

7 let, 2 meseca

Potrošniško kreditiranje se usklajuje z evropsko zakonodajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z uveljavitvijo zakona o potrošniških kreditih Slovenija s skoraj dvomesečno zamudo v svoj pravni red prenaša evropsko direktivo.

Namen direktive je oblikovanje skupnega enotnega pravnega okvira za zaščito potrošnikov pri najemanju kreditov, ki naj bi omogočil tudi povečanja čezmejnega prometa potrošniških kreditov.

Posojilo mogoče tudi v drugi državi EU Evropska direktiva iz leta 2008 zahteva pregledne informacije o kreditu, tako da se bo potrošnik lahko odločal za najem posojila tudi v drugi državi EU. Med drugim denimo uvaja standardizirane obrazce, da bi potrošnik lahko primerjal stroške posojila med različnimi finančnimi institucijami iz različnih držav, četudi v tujem jeziku.

Obvezna ocena kreditne sposobnosti kreditojemalca Zakon o potrošniških kreditih tako med drugim določa, da mora dajalec kredita potrošnika seznaniti z vsemi potrebnimi informacijami o ponujenem kreditu, še preden se sklene pogodba. Hkrati pa v zasledovanju načela odgovornega posojanja denarja od kreditodajalca zahteva, da mora pred dodelitvijo kredita obvezno oceniti kreditno sposobnost kreditojemalca.

Poleg uvedbe obvezne ocene kreditne sposobnosti potrošnika so med novostmi še nova opredelitev pojma skupnih stroškov kredita, ki je tudi podlaga za izračun efektivne obrestne mere ter uvedba standardnih evropskih obrazcev v potrošniškem kreditu, s katerim se zagotavljajo ustrezne informacije o kreditu. Podrobno je predpisana tudi vsebina kreditne pogodbe.

Sprememba tudi za ostale kreditodajalce Sprememba je tudi pri podeljevanju dovoljenj Urada RS za varstvo potrošnikov tistim kreditodajalcem, ki niso banke oz. hranilnice. Ti namreč po novem ne bodo mogli več dobiti dovoljenja za dejanje kreditov za nedoločen čas, pač pa ga bodo morali podaljševati na vsaka tri leta.

Ne spreglejte