Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
15.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 15.24

7 let, 2 meseca

Poteza Skupina: za skoraj 125 milijonov evrov terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V postopku prisilne poravnave nad Potezo Skupino je upravitelj Miroslav Jakša priznal 124,2 milijona evrov terjatev.

Največ terjatev, 59,4 milijona evrov, ima Hypo Alpe Adria Bank, ki je decembra tudi zahtevala stečaj družbe. Od skupaj 127,5 milijona evrov prijavljenih terjatev je 3,3 milijona prerekanih. NKBM je prijavila za 6,5 milijona evrov terjatev Terjatve prerekajo le štirje upniki, večino Nova Kreditna banka Maribor (NKBM). NKBM je namreč prijavila za 6,5 milijona evrov terjatev, od tega jih je Jakša priznal za dobrega 3,1 milijona evrov, NKBM pa prereka terjatev v višini skoraj 3,3 milijona evrov, je objavljeno na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Kot je zapisal Jakša, je v končnem seznamu preizkušenih terjatev upošteval, da v nobenem izmed ugovorov ni bil prerekan obstoj same terjatve. Jakša je ločitveno pravico priznal le Abanki Vipi Ločitveno pravico v postopku prisilne poravnave so prijavili trije upniki - Gorenjska banka (27,4 milijona evrov), Banka Celje (skoraj 184.000 evrov) in Abanka Vipa (10,2 milijona evrov). Jakša je ločitveno pravico priznal le Abanki Vipi, medtem ko sta preostali dve prerekani.

Spomnimo: Hypo Alpe Adria Bank je predlagala stečaj Poteza Skupina je v postopku prisilne poravnave od 9. septembra lani. Medtem ko so v družbi ocenili, da je najustreznejši način, ki bi zagotovil kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost družbe, prisilna poravnava z zmanjšanjem in odložitvijo zapadlosti terjatev, se s tem niso strinjali v Hypo Alpe Adria Bank.

Zato je Hypo Alpe Adria Bank sodišču predlagala ustavitev postopka prisilne poravnave in uvedbo stečaja. Po preučitvi načrta finančnega prestrukturiranja so v banki namreč ugotovili, da je verjetnost uspešnega finančnega prestrukturiranja Poteze Skupine nižja od 50 odstotkov.

Ne spreglejte