Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
15.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prisilna poravnava

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 15.31

7 let, 2 meseca

Pinus v postopku prisilne poravnave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tovarna kemičnih izdelkov Pinus iz Rač je v postopku prisilne poravnave. Mariborsko okrožno sodišče je potrdilo predlog uprave družbe in za prisilnega upravitelja imenovalo Veljka Jana.

Uprava družbe, ki jo od novega leta vodi Marko Klemenčič, je v predlogu za začetek postopka zapisala, da je družba trajneje nelikvidna, prezadolžena in dolgoročno plačilno nesposobna. Podjetje, ki je sicer v lasti Igorja Jurija Pogačarja, po njihovem mnenju sicer ima možnosti za nadaljnji obstoj, a le ob uspešno izvedenem finančnem prestrukturiranju.

Pinus upnikom ponuja polovično poplačilo v naslednjih štirih letih Kot je razvidno iz predloženega načrta finančnega prestrukturiranja, ki je objavljen na spletnih straneh Ajpesa, vodstvo raškega podjetja navadnim upnikom, ki so imeli konec preteklega leta za skoraj devet milijonov evrov terjatev, ponuja polovično poplačilo v naslednjih štirih letih. Pri tem bi jim skoraj tretjino preostalih terjatev poplačali v dveh, preostanek pa v naslednjih dveh letih. Upnike so ob tem pozvali, da v mesecu dni oziroma najpozneje do 19. aprila prijavijo svoje terjatve v postopku prisilne poravnave.

Uprava z bankami že dosegla načelen dogovor o reprogramiranju posojil Iz Pinusa so že pretekli teden sporočili, da so predlog za prisilno poravnavo družbe vložili s ciljem, da vzpostavijo dolgoročno stabilno poslovanje družbe. Kot zagotavljajo, je uprava družbe z vsemi bankami dosegla načelen dogovor o reprogramiranju posojil. Odprt je ostal le še negativni kapital podjetja, to pa je tudi edini razlog za vložitev predloga prisilne poravnave. Družba ima tudi odprte akreditivne linije pri bankah za nabavo surovin.

Nameravajo ohraniti vse svoje ključne programe V skladu z načrtom prestrukturiranja bo Pinus v prihodnjem nekajletnem obdobju ohranil vse svoje ključne programe in se dodatno razvijal, menijo v vodstvu družbe. V podjetju so že nabavili del surovin za proizvodnjo, preostali del surovin pa je v postopku nabave. V preteklem tednu so zagnali proizvodnjo sredstev za varstvo rastlin, sredi aprila naj bi stekla tudi proizvodnja bio goriv.

Družba je lani ustvarila 11,3 milijona evrov čistih poslovnih prihodkov od prodaje, ob tem pa zabeležila 3,4 milijona evrov izgube iz poslovanja, medtem ko je izguba obračunskega obdobja znašala 8,3 milijona evrov. Pinus je imel ob koncu leta 2011 za 36 milijonov evrov obveznosti, od tega za 6,1 milijona evrov poslovnih, 23,1 milijona evrov kratkoročnih in 6,2 milijona evrov dolgoročnih.

Ne spreglejte