Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2011,
17.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 2. 3. 2011, 17.02

7 let, 2 meseca

Pahor, Pavlinjek in Grosar določili urnik nadaljnjega reševanja zahtev obrtnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik vlade Borut Pahor in predsednik ter podpredsednik OZS, Štefan Pavlinjek in Štefan Grosar, so na srečanju ugotovili, da se del pričakovanj obrtnikov do vlade izpolnjuje.

Prva moža Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in premier, pa so za reševanje nekaterih preostalih vprašanj določili urnik.

"Urediti je mogoče večino zahtev in pričakovanj" Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so se sogovorniki strinjali, da je mogoče s pospešenim delom vlade in aktivnim socialnim dialogom v razumnem času urediti večino zahtev in pričakovanj obrti ter malega gospodarstva.

Uspešna rešitev večine izpostavljenih zahtev bi v razumnem času odpravila razloge za izvajanje napovedane državljanske nepokorščine, so po srečanju še sporočili iz premierovega kabineta.

OZS že potrdil časovnico državljanske nepokorščine Upravni odbor OZS je sicer prav minuli teden potrdil časovnico državljanske nepokorščine, ki jo bodo obrtniki izvedli, če z vlado ne dosežejo kompromisa o ključnih zahtevah obrti in malega gospodarstva.

Z marcem naj bi prekinili plačevanje davkov in socialnih prispevkov, 11. marca naj bi začeli dvigati gotovino iz bankomatov, 14. marca pa še iz bank, za 16. marca pa napovedujejo protest.

O protestu in napovedi popolne zapore Sloveniji (ta je predvidena za 18. april) bo 14. marca sicer odločala skupščina OZS.

Za obrtnike ključna tudi ureditev delovnopravne zakonodaje Poleg odprave prisilne poravnave in sive ekonomije so za obrtnike ključni še ureditev delovnopravne zakonodaje (obrtniki zahtevajo, da vlada postavi le okvir z minimalno plačo, ostalo pa naj bi bil dogovor sindikatov in delodajalcev) in uvedba 30- oz. 60-dnevnega roka plačila, čemur pa je vlada delno prisluhnila.

Obrtniki so že konec decembra lani vlado pozvali k uresničevanju zahtev za izboljšanje poslovnega okolja in zagrozili z državljansko nepokorščino. V začetku januarja so od vlade zahtevali sprejem določenih ukrepov, ki bi omogočili vnovičen zagon slovenskega gospodarstva.

OZS ostaja v dialogu, hkrati pa pripravlja na državljansko nepokorščino Ker vlada zahtev ni v celoti upoštevala, so napovedali izvedbo državljanske nepokorščine. Upravni odbor OZS je na seji konec januarja sklenil, da ostajajo v dialogu s predstavniki vlade, kljub temu pa nadaljujejo z dejavnostmi za državljansko nepokorščino.

Ne spreglejte