SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

OZS: Gonja nad gostinci je krivična in napačna pot

4

termometer

Na OZS-ju so zgroženi nad akcijo, v kateri so davčni inšpektorji v okviru preverjanja spoštovanja pravil o gotovinskem poslovanju v preteklih dneh zapečatili več gostinskih lokalov po državi.

Ukrep ne bo izkoreninil sive ekonomije, so prepričani. "Gostinci imamo velik interes, da se zmanjša obseg sive ekonomije, saj bi se tako zaščitili pred nelojalno konkurenco. Vendar pa je takšna gonja nad legalnimi subjekti povsem napačna pot, problem je namreč sivo polje gospodarstva," je v sporočilu za javnost zapisal Drago Delalut iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS). Država naj torej najprej naredi red na tem področju in poostri nadzor nad šušmarji, ki poštenim gostincem predstavljajo nelojalno konkurenco.

OZS: V Sloveniji je 200 tisoč potencialnih šušmarjev Po oceni OZS-ja je v Sloveniji 200 tisoč potencialnih šušmarjev, ki občasno ali stalno opravljajo delo na črno. Gre povečini za brezposelne osebe in tiste z najnižjimi dohodki. Gostinskih obratov je v Sloveniji zgolj 2737, a se prav gostince prikazuje kot največji problem na področju sive ekonomije, so nezadovoljni.

V OZS-ju so prepričani, da se s tovrstnimi akcijami dela nepopravljiva škoda gostincem in turizmu. Inšpektorje in carinike zato pozivajo, naj nadzore opravijo na prijaznejši način, ki gostincem ne bodo povzročili dodatnih nevšečnosti.

"Nobena represija ne bo odpravila sive ekonomije" Po mnenju OZS-ja nobena represija ne bo odpravila sive ekonomije. "Nenehno ponavljamo, da je treba najprej vzpostaviti nadzor nad nelegalnimi gostinci oz. šušmarji in šele potem poostriti nadzor nad legalnim delom gospodarstva. Poleg tega je potrebno vzpostaviti takšno zakonodajo, ki bo onemogočala nastanek in razvoj sive ekonomije," je dodal Delalut.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin