Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
9.39

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2013, 9.39

7 let, 1 mesec

Novi tekmec precej spornim ameriškim bonitetnim hišam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bonitetna hiša Universal Credit Rating Group bo poskušala povečati raven objektivnosti ocen ekonomskih gibanj in procesov v svetu

Pa se je zgodilo. Medtem ko se je v Evropi oziroma v Evropski uniji v zadnjih letih precej govorilo o potrebi po ustanovitvi "lastne" bonitetne hiše, pa se iz tega govorjenja ni nič rodilo, so Rusi in Kitajci ob sodelovanju ameriške bonitetne hiše Egan-Jones Ratings Company ustanovili novo "neameriško" globalno bonitetno agencijo. Začetek operativnega delovanja nove bonitetne hiše že 25. junija, njen sedež bo v Hongkongu Nova bonitetna agencija, ki naj bi napravila več reda, v to namreč verjamejo tudi njeni snovalci, in zagotovila večjo objektivnost ocen ekonomskih gibanj, pa seveda tudi ratingov posameznih držav in njihovih bank, tudi slovenskih, bo začela svojo operativno poslanstvo 25. junija v Hongkongu. Universal Credit Rating Group so ustanovile tri bonitetne agencije: ruska RusRating, ameriška Egan-Jones Ratings Company in kitajska Dagong Global Credit Rating.

Nova bonitetna hiša želi postaviti nove standarde pri ocenah kreditnih ratingov Kot so na prvi uradni predstavitvi v Hongkongu povedali snovalci Universal Credit Rating Group, želi nova bonitetna hiša postaviti nove standarde in koncept ocenjevanja. Prvi mož ruske bonitetne hiše, Britanec Richard Hainsworth, ki je postal izvršni direktor nove bonitetne agencije, je ob predstavitvi poudaril, da je postalo očitno, da zdajšnji sistem podeljevanja kreditnih ratingov ne ustreza več potrebam sodobnega sveta. "Zato je namen nove agencije tudi prispevek k rekonstruiranju zdajšnjega sistema bonitetnih ocen," je v intervju za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass poudaril Richard Hainsworth.

Zdajšnja vodilna trojka bonitetnih hiš pod plazom očitkov o njihovih spornih bonitetnih ocenah Nova bonitetna hiša naj bi se razvila v enega od ključnih globalnih igralcev na trgu bonitetnih ocen. Zdajšnja vodilna trojka bonitetnih hiš – Moody's, Standard & Poor's in Fitch – je pod plazom kritik, resnih obtožb o pristranskosti njihovih bonitetnih ocen in ne povsem objektivnih bonitetnih ocen v pogojih gospodarske krize in recesije. Universal Credit Rating Group po zagotovilih njenih ustanoviteljev ne bo zastopala interesov nobene države ali skupine.

Ne spreglejte