SiolNET. Posel danes Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova KBM z dovoljenjem ECB za prevzem Abanke

0,19

termometer

Abanka
Foto: STA

Potem ko je agencija za varstvo konkurence v začetku decembra lani Novi KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, prižgala zeleno luč za prevzem Abanke, je Nova KBM dovoljenje za to 30. januarja dobila še od Evropske centralne banke (ECB), je objavljeno na spletni strani Banke Slovenije.

Slovenski državni holding je v imenu države pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža v Abanki z Novo KBM pod odložnimi pogoji podpisal 20. junija. Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov, piše STA.

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof je v začetku decembra lani po pisanju STA dejal, da bosta banki imeli priložnost, da skupaj ustvarita še močnejšo združeno banko, kar bo pozitivno vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo.

Konec omejitev pri poslovanju za Abanko

Z dokončano privatizacijo Abanke bodo zanjo prenehale omejitve pri poslovanju, ki jih je Evropska komisija ob soglasju, da je banka lahko leta 2013 prejela državno pomoč, postavila zato, da pred tekmeci na trgu ne bi imela določene prednosti, še piše STA.

Bilančna vsota Nove KBM in Abanke se bo povzpela na približno 8,7 milijarde evrov, s čimer se bo približala NLB z 8,8-milijardno bilančno vsoto. Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 2.300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic plus 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer opravljajo tudi bančne storitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin