Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2011,
15.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 5. 2011, 15.00

7 let, 2 meseca

Natezanje v zvezi z Mercatorjem ne pojenja …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Laškem upajo, da bodo prodali Mercator, čeprav jim je vrhovno sodišče zvezalo roke, jutri naj bi se spet sešli nadzorniki pivovarne, poteče pa tudi veljavnost ponudbe hrvaškega Agrokorja.

Skupina Pivovarna Laško bije – za številne – očitno že vnaprej izgubljen boj z mlini na veter. Pivovarna, ki je zaradi potez nekdanjega vodstva, predsedoval mu je Boško Šrot, v večstomilijonski dolžniški luknji, poskuša s prodajo nekaj manj kot četrtine Mercatorja rešiti, kar je mogoče oziroma velik del skupine Pivovarne Laško, v njen krog spadajo tudi Radenska, Vital, Pivovarna Union in Fructal, laški pivovarji pa so tudi večinski lastniki Dela in s tem tudi Večera. Laščani bi želeli reprogram dolga ali pa bi prodali delež Mercatorja Dušan Zorko, prvi mož Pivovarne Laško, že mesece zaman čaka na pisno zagotovilo bank upnic, da v primeru, če Laško ne proda deleža v Mercatorju, pivovarni zagotovijo reprogramiranje dolga. Pa ga ni od nikoder. V bankah upnicah, med katerimi je največja večinsko državna NLB, ne dajejo izjav o Mercatorju, neuradno pa se pomembnejši bankirji še kako zavedajo, da je lastništvo v najboljšem sosedu res zelo nestabilno, kar potrjuje že podatek, da je Skupina Pivovarna Laško skoraj četrtinski lastnik Mercatorja, še večji delež pa imajo banke. Zato se bankirji že v začetku preteklega meseca ponudili in pozneje tudi podpisali "rešilni" scenarij s paketno prodajo večinskega dela, skoraj 60-odstotkov Mercatorja, ki ga načeloma podpirajo tudi v Laškem. Vendar v pivovarni ne pozabijo povedati, da le ob pogoju, če banke upnice laški pivovarni in njenim družbam zagotovijo reprogramiranje dolga in dotok svežega denarja, dokler prodaja Mercatorja ne bi bila tudi zares izvedena. Nič novega ni, da si tako v Laškem kot v vrstah bankirjev najbrž želijo strateškega partnerja, ki bi zagotovil stabilen razvoj Mercatorja. Že pred časom pa je prvi pivovar Dušan Zorko za SiOL povedal, da on nikakor ni tisti, ki bo reševal slovenski nacionalni interes.

Tudi če Agrokor postane lastnik slabe četrtine Mercatorja, ga bodo še naprej obvladovale banke V hrvaškem Agrokorju ne želijo komentirati "natezanja" v zvezi z Mercatorjem. Povedati ne želijo niti, ali bodo jutri spet podaljšali veljavno ponudbo, s katero za delnico Mercatorja zdaj ponujajo 221 evrov. Neredki se sprašujejo, zakaj Agrokor najuspešnejšega hrvaškega novodobnega podjetnika Ivice Todorića ne objavi javne ponudbe za nakup vseh Mercatorjevih delnic, če želi zares vstopiti v lastniško strukturo najboljšega soseda. Z nakupom nekaj manj kot četrtine Mercatorja od Pivovarne Laške bi Mercator še vedno ostal z nestabilno lastniško strukturo, saj bi Mercator še obvladovale banke NLB, UniCredit in NKBM in še nekatere, nikakor pa ne novi največji posamični lastnik hrvaški Agrokor, če bi mu le uspelo kupiti delež laščanov.

Vrhovni sodniki opogumili politike Nadzorniki Pivovarne Laško naj bi jutri sprejeli dokončno odločitev o prodaji deleža v Mercatorju, če seveda ne bo novih zapletov. Ti pa so v igri z Mercatorjem že pregovorno pristni. Saj se ne prodaja prvič. Že mesece je namreč jasno, da aktualna slovenska politika ni naklonjena prodaji Agrokorju Ivice Todorića, zato so domači politiki, tudi ministri, že mesece dajali jasne znake, da s prodajo ni dobro hiteti, hrvaški živilski velikan pa nikakor ni najboljša, še manj najbolj optimalna možnost za slovenski Mercator in vso slovensko živilsko dobaviteljsko verigo. V politiki so si nekateri kar malce oddahnili, ko je vrhovno sodišče pritrdilo varuhu konkurence – uradu za varstvo konkurence – in prepovedalo izvedbo prenosa lastništva delnic Mercatorja na tretjo osebo, ko je zavrnilo zahtevo za izdajo začasne odredbe, kar so zahtevali laški pivovarji.

Najslabše je tako, kot je …

Kaj bo torej jutri storil nadzorni svet pivovarne Laško, je skoraj nemogoče napovedati. Zagotovo obstaja možnost, da Pivovarna Laško z Agrokorjem podpiše prodajno pogodbo za Mercatorjeve delnice, potem pa čaka in čaka na soglasje varuha konkurence, da ji prenos lastništva morda tudi "požegna". Ta možnost pa je bolj ali manj slaba med zelo slabimi, tega se verjetno še kako zavedajo v Laškem. Čeprav je že mesece vsem v Sloveniji kristalno jasno, da tako, kot je, preprosto ne gre več naprej. Odprto torej ostaja le vprašanje, kdo bo kupec, potem ko je že dolge mesece jasno, da Agrokor tudi zaradi finančnih in drugih – beri nacionalnih – dejavnikov zares ne bi bil najbolj idealna rešitev. Samo da vse skupaj ne bo spet padlo v vodo. Mercatorjevo lastništvo takšno kot je zdaj pač ne koristi nikomur, še najmanj pa bankam in laškim pivovarjem. Ampak ti niso in tudi ne bodo odločilni jeziček na tehtnici, komu bi morali prodati Mercator oziroma kdo bo končno -nikakor čez noč-postal njegov novi lastnik. Najslabše je torej tako, kot je!

Ne spreglejte