Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
12.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 4. 2011, 12.17

7 let, 2 meseca

Na Ajpesu so pripravljeni na prvi obvezen pobot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ajpes bo v petek izvedel prvi obvezen večstranski pobot medsebojnih obveznosti. Dan pred izvedbo še vedno vlada precej zmede, saj so številni s pripravami odlašali do zadnjih dni.

Zaenkrat je v prvi obvezen večstranski pobot 4350 dolžnikov prijavilo 92.000 obveznosti, skupen znesek pa znaša precej skromnih 325 milijonov evrov. Vendar pa prijave potekajo še v četrtek, pa tudi v petek - rok bi na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpesu) lahko podaljšali vsaj do konca delovnega dne -, zato bo na končne ocene potrebno še nekoliko počakati. Na Ajpesu so dobro pripravljeni Na Ajpesu pa so kljub kratkemu obdobju, ki so ga imeli na voljo za priprave, na izvedbo prvega pobota dobro pripravljeni, je zatrdila direktorica Ajpes Romana Logar. Že konec meseca marca so na spletni strani objavili vsa potrebna navodila za poslovne subjekte, 4. aprila pa so bile objavljene potrebne računalniške sheme oziroma specifikacije zahtev za posredovanje podatkov. Prijavo v pobot sicer lahko poslovni subjekti opravijo prek spletnega portala ali pa podatke uvozijo v sistem Ajpesa. Računovodski servisi so zasuti z delom Zatika pa se pri tistih poslovnih subjektih, ki so s pripravami predolgo odlašali. Za prijave v pobot namreč potrebujejo digitalno potrdilo, prijavo pa lahko z elektronskim podpisom odda zastopnik podjetja, od njega pooblaščena oseba znotraj podjetja ali računovodski servis. V številnih poslovnih subjektih tako šele potekajo postopki pooblaščanja, je pojasnila Loganova, pa tudi računovodski servisi so zasuti z delom.

Po besedah direktorice Ajpesa so težave nastale zlasti pri tistih, ki so pričakovali prestavitev roka za pobot. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) se je namreč intenzivno zavzemala za prestavitev roka in številna podjetja so čakala na končno odločitev.

Logarjeva: Dela se prevelika panika Sicer se pa po besedah Loganove glede samega pobota dela prevelika panika. Prvi trije poboti namreč še niso vezani na pravice iz 66.a člena zakona o davku na dodano vrednost. "Gre samo za to, da se izboljša plačilna disciplina oz. zmanjša medsebojna zadolženost slovenskih poslovnih subjektov. Zato je vsaka prijava v pobot ekonomsko koristna," je poudarila Logarova, kar pa podjetja ne bodo uspela prijaviti tokrat, bodo pač prijavila v naslednji pobot.

Sicer pa sogovornica odločno zavrača očitke, da je obvezen pobot še poslabšal likvidnost podjetij, po njenem mnenju gre za "govorjenje na pamet". Zagotovila je, da bodo po izvedbi prvega pobota na Ajpesu opravili podrobne analize, ki bodo pokazale, kakšni so resnični učinki pobota, do takrat pa so vsi očitki neutemeljeni.

Ne spreglejte