Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2011,
10.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 30. 3. 2011, 10.22

7 let, 2 meseca

Mariborska nadškofija v ozadju lastništva Luke Zadar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborska nadškofija naj bi bila prek svojih prekomerno zadolženih finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva v ozadju nakupa Luke Zadar pred nekaj leti.

Preko omenjenih družb naj bi financirala slamnato podjetje I.J. storitve v lasti Roze Mlakar Kukovič, slednje pa je leta 2009 postalo lastnik hrvaškega podjetja, piše časnik Večer. Večinski lastniki so podjetje prodali podjetju Manus Večinski lastniki zadarske luke - peterica vodilnih članov družbe - je pred leti svoje deleže v podjetju najprej prodala neznanemu manjšemu podjetju Manus v lasti Veljka Bubića, razkriva Večer. Ker je šlo za podjetje z manj kot 3000 evri osnovnega kapitala, se je že takrat ugibalo, da gre zgolj za slamnatega lastnika. Podjetje I.J. Storitve je Manusu posodilo okoli 18 mio evrov Pozneje se je izkazalo, da je slovensko podjetje I.J. Storitve v lasti upokojenke Mlakar Kukovičeve, sicer nekdaj vidne finančnice iz podjetniških krogov blizu nadškofije, Manusu posodilo okoli 18 milijonov evrov, ko pa ta posojila ni vrnil, se je družba s sedežem v Ljubljani tudi uradno vpisala kot lastnica večinskega deleža v Luki Zadar.

Denar za celoten posel pa naj bi se po pisanju Večera stekal iz družb Zvon Ena in Zvon Dva Holding, pri čemer naj bi sredstva tudi v tem primeru zagotovila NLB, danes največji upnik obeh podjetij v cerkveni lasti, ki sta nedavno vložili predlog za prisilno poravnavo.

Ključno vlogo naj bi imel poslovnež Janko Jurca Kot še piše Večer, naj bi bil ključni človek v poslih in Bubićev poslovni partner slovenski poslovnež Janko Jurca, ta pa naj bi imel dobre odnose s pomočnikom uprave NLB Alojzom Jamnikom, sicer bratom ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika.

V Nadškofiji Maribor zanikajo sodelovanje V zvezi s tem so se odzvali v mariborski nadškofiji, kjer so zatrdili, da sami z družbo I.J. Storitve niso sodelovali. "Nadškofija Maribor s poslovanjem družbe I.J. Storitve ni seznanjena in ji tako tudi niso poznani njeni poslovni cilji, predvsem pa v naložbi v Luko Zadar ni lastniško udeležena," so zapisali in dodali, da lahko informacije o morebitnem sodelovanju med omenjeno družbo ter družbama Zvon Ena in Zvon Dva Holding podajo zgolj uprave navedenih družb.

V obeh finančnih holdingih pa so še precej bolj redkobesedni. Iz Zvona Dva so sporočili, da "poslov glede nakupa delnic Luke Zadar ne morejo komentirati, saj bi s tem lahko prizadeli poslovne interese udeležencev, kar bi bilo z njihove strani nekorektno in neprofesionalno". Še krajši so bili v Zvonu Ena, kjer so dejali, da navedb v zvezi z Luko Zadar ne nameravajo komentirati, saj bi s tem kršili pravila o varovanju poslovne skrivnosti.

Ne spreglejte