Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2010,
10.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 12. 2010, 10.56

7 let, 2 meseca

Luka Koper ni imela namena pridobiti delnic Abanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Koper, za katero je upravljalec premoženja v marcu in aprilu pridobil 174 delnic družbe Abanka Vipa, te pa nato novembra in decembra prodal, ni imela namena pridobiti delnic Abanka Vipa.

Upravljavcu premoženja ni družba posredovala kakršnihkoli naročil za nakup in/ali prodajo delnic Abanka Vipa. 14. decembra so prejeli poziv Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), da se izjasnijo o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločitev v zvezi z morebitno obveznostjo Luke Koper in drugih delničarjev Abanke, ki se štejejo, da z njo delujejo usklajeno, dati prevzemno ponudbo za delnice Abanke.

Luka Koper ni izvrševala glasovalnih pravic

Po proučitvi poziva agencije in vseh okoliščin so v Luki Koper ugotovili, da je delnice Abanke Vipe za račun Luke Koper na podlagi svoje odločitve kupil in prodal upravljavec premoženja. V Luki sicer niso imeli namena pridobiti delnic Abanke.

"Luka Koper prav tako ni izvrševala glasovalnih pravic iz naslova lastništva delnic Abanka Vipa v skladu s sprejeto politiko upravljanja finančnih naložb Luke Koper, kar pomeni, da se ni udeležila skupščine, kakor tudi ne pooblastila koga drugega za glasovanje," so poudarili.

Storili bodo vse za zaščito interesov Luke Koper Ob tem so dodali še, da bodo proučili poziv ATVP, nanj podali odgovor in storili vse potrebno za zaščito interesov Luke Koper.

ATVP je državnim lastnikom Abanke Vipa - najpomembnejša sta Zavarovalnica Triglav in Hit, ki imata v banki skupaj 32-odstotni lastniški delež - naložila objavo prevzemne ponudbe za Abanko Vipa, sicer bodo izgubili glasovalne pravice.

Dvig lastniškega deleža "države"

Luka Koper, ki je v 51-odstotni lasti države, je z nakupom delnic Abanke, ki jih je že prodala, povzročila dvig lastniškega deleža "države" v Abanki oz. naredila pravno podlago, da ATVP od "države" zahteva objavo ponudbe za prevzem banke ali pa zmanjša delež pod prevzemni prag, torej pod 25 odstotkov.

Po pisanju današnjega Dnevnika in Financ so se v ponedeljek sestali državni lastniki Abanke Vipe, Zavarovalnica Triglav, Sod, Hit, Mobitel in Luka Koper. Ti naj bi ATVP sporočili, da se ne strinjajo z razlogi za odvzem glasovalnih pravic zaradi domnevne kršitve prevzemne zakonodaje. Glavni izgovor naj bi bil, da Luka Koper ni vedela, kaj je počela, ko je kupila delnice.

Možnost podpisa prevzemnega sporazuma

Še vedno sicer preigravajo tudi možnost podpisa prevzemnega sporazuma, toda z izjemo Zavarovalnice Triglav ostalim finančno stanje ne dopušča sodelovanja pri prevzemu Abanke. V primeru objave prevzema bi morali zagotoviti bančno garancijo v višini 237 milijonov evrov.

Zaradi položaja, v katerega je lastnike pahnila Luka Koper, se že omenja možnost vložitve odškodninske tožbe proti njej. Predsednik nadzornega sveta Luke Janez Požar v ponedeljek sicer ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bodo zahtevali odškodninsko odgovornost od borzne hiše, ki je zanje upravljala premoženje.

Ne spreglejte