Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2011,
10.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 2. 2011, 10.14

7 let, 2 meseca

Japonska in Indija sklenili sporazum o prosti trgovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Japonska in Indija sta se uskladili o odpravi carin in medsebojnem odprtju svojih trgov.

Japonska in Indija sta dogovorjeno zapisali v sporazum o prosti trgovini, ki sta ga v Tokiu podpisala japonski zunanji minister Seidži Maehara in indijski minister za trgovino in industrijo Anand Sharma.

V desetih letih se bodo odpravile carine na 94 odstotkov blaga V skladu s sporazumom o prosti trgovini, ki ga mora ratificirati še parlament v Tokiu, se bodo v prihodnjih desetih letih odpravile carine na 94 odstotkov blaga, ki ga izmenjata državi.

Japonska, ki jo je Kitajska pred kratkim izrinila z mesta drugega največjega gospodarstva na svetu, si prizadeva zmanjšati zaostanek pri sklepanju prostotrgovinskih sporazumov. Medtem ko ima sosednja Južna Koreja sklenjene sporazume o prosti trgovini z najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami, z državami, s katerimi ima sklenjene tovrstne sporazume, pa opravi več kot tretjino vse svoje blagovne menjave, pa ta delež pri Japonski ne dosega niti 20 odstotkov.

Prizadevanje Japonske za čim prejšnji začetek pogajanj z EU Tako ima Južna Koreja prostotrgovinske sporazume sklenjene med drugim tudi z Indijo in EU; slednji stopi v veljavo julija. To je tudi Japonsko spodbudilo, da si prizadeva za čim prejšnji začetek pogajanj z EU. Za Japonsko je to šele 12. sporazum o prosti trgovini, med pogodbenicami pa je Indija največja partnerica. Hitro rastoča Indija sicer trenutno ne predstavlja niti enega odstotka v celotni japonski zunanji trgovini.

Pričakovanje, da se bo strateško partnerstvo okrepilo Prosta trgovina je eden od pomembnih ciljev gospodarske diplomacije vlade premiera Naota Kana. Japonski zunanji minister Maehara je pri podpisu sporazuma z Indijo izrazil pričakovanje, da se bo "strateško partnerstvo" obeh držav okrepilo, indijski minister Sharma pa je dogodek označil za novo poglavje v gospodarskem razvoju, od katerega bosta imeli korist obe državi.

Sporazum predvideva tudi omilitev omejitev za japonske investicije Sporazum med drugim predvideva omilitev omejitev za japonske investicije, denimo na področju telekomunikacij. V zameno pa bo Japonska spodbudila postopke izdaje soglasij za prodajo indijskih zdravil in v bodoče ravnala, kot da gre za domača podjetja.

Močno izolirani japonski živilski izdelki, kot so riž in mlečni izdelki, so iz sporazuma izvzeti, kar je dosegel močan kmetijski lobi. Japonski kmetje so tako denimo zaščiteni s carino na riž v višini približno 780 odstotkov. Vendar pa želi vlada domači kmetijski trg postopoma odpreti, v zameno pa kmetom ponuditi subvencije.

Ne spreglejte