Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 10. 2010,
8.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 10. 2010, 8.06

7 let, 2 meseca

Evropska lesna industrija opozarja na ogrožanje svojega obstoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lesna tovarna ivernih plošč Otiški Vrh bo med 10. in 11. uro ustavila proizvodnjo in se tako pridružila akciji evropske lesne industrije, s katero želi ta opozoriti na ogrožanje njenega obstoja.

Velik problem s katerim se sooča slovenska lesna industrija so subvencije za kurjenje lesa. Akcijo podpira tudi podjetje Brest pohištvo, kjer pa proizvodnje ne bodo prekinjali.

"Potrebno je preprečiti izvoz nepredelanega lesa" Akcijo organizira Evropsko združenje EPF (European Panel Federation), ki predstavlja evropske proizvajalce ivernih, MDF in OSB plošč iz 29 držav. Članica združenja je tudi družba Lesna Tovarna ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh, kjer bodo protestno ustavitev izvedli med 10. in 11. uro, glede narave ustavitve in zagona tovarne pa ustavitev ne bo le enourna, so pojasnili v Lesni TIP.

Energetska izraba lesa, ki jo s subvencijami podpirajo evropske države, po navedbah koroške družbe negativno vpliva na okolje in na lesno industrijo, saj je les osnovna surovina za evropsko in slovensko lesno industrijo. V podjetju zato poudarjajo, da je potrebno z ustvarjanjem makroekonomskega okolja podpreti slovensko lesno industrijo in preprečiti izvoz nepredelanega lesa ter s tem zagotoviti njen nadaljnji obstoj.

Pomanjkanje surovine Slovenska lesnopredelovalna industrija se namreč sooča s paradoksalnim problemom, da se kljub visoki gozdnatosti države sooča s pomanjkanjem surovine. Vzrok za pomanjkanje je energetska uporaba surovine in tudi intenziven izvoz nepredelanega lesa, opozarjajo v Lesni TIP.

Od 3,5 milijona kubičnih metrov posekanega lesa v Sloveniji se je v letu 2008 izvozilo že preko 1,9 milijona kubičnih metrov, kar je več kot polovičen slovenski letni posek. Tako je danes Lesna TIP kot edina tovarna ivernih plošč v Sloveniji zaradi "pomanjkanja lesa na domačem trgu" prisiljena 50 odstotkov svojih potreb po surovini zagotoviti iz tujine, pojasnjujejo v koroški družbi.

Ne spreglejte