Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
18.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 18.31

7 let, 2 meseca

Državna Abanka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi mož Triglava prevzema Abanke ne izključuje. Zaradi nakupa delnic Luke Koper imajo lastnice banke, ki so v pretežni lasti države, na voljo zgolj dve možnosti. Nakup ali pa odprodajo deležev.

Na Zavarovalnici Triglav so včeraj prejeli poziv Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), v katerih od njih in delničarjev s katerimi po zakonu delujejo usklajeno (Slovenska odškodninska družba, Hit, Mobitel in Luka Koper) zahtevajo pojasnila o njihovem morebitnem prevzemu Abanke.

Podjetja bi morala oddati prevzemno ponudbo Kot ugotavlja ATVP, so podjetja v pretežni državni lasti, dne 22.03.2010, ko je Luka Koper pridobila delnice banke, povečale svoj delež glasovalnih pravic, zaradi česar bi po veljavnem zakonu iz leta 2006, morala oddati prevzemno ponudbo. V zakonu je namreč določeno, da morajo to storiti tisti, ki presežejo 25-odstotni lastniški prag.

Luka naj bi kupljene delnice po nakupu prodala Zgoraj omenjena podjetja so bila sicer do zdaj iz te določbe zakona izvzeta, saj so svoj lastniški delež (zgolj Triglav ima v lasti 25,6 odstotkov banke) pridobila pred zdaj veljavnim zakonom. Luka naj bi sicer kupljene delnice kmalu po nakupu prodala (tega nam danes niso želeli ne potrditi ne zanikati), a se s tem položaj zgoraj omenjenih družb ni spremenil, saj gre za kršitev prevzemne zakonodaje, po kateri bi morale objaviti prevzem.

Da je ta opcija resna nam je danes potrdil prvi mož Triglava Matjaž Rakovec. V njega bi Triglav vstopil skupaj s skupino ostalih podjetij s pretežnim deležem države. O tem ali bodo, če se zanj odločijo, k njemu povabili še ostala podjetja z lastniškim deležem Abanke, še ni želel govoriti.

Rakovec: Na voljo imajo odprodajo ali nakup Kot je povedal imajo realno na voljo odprodajo ali nakup. Vsaka od teh možnosti pa lahko po njegovem mnenju za seboj potegne drastične posledice. V primeru prevzema, več sto milijonsko dokapitalizacijo. V primeru odprodaje, zdaj ko je za to izredno neugoden trenutek, možnost oškodovanja državnega premoženja.

Na naše vprašanje ali ni nenavadno, da o nakupu Luke niso vedeli že prej, saj so vsa podjetja v pretežni lasti države odgovarja, da je to vprašanje za odgovorne na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb na katerih je tudi rešitev tega problema državnega lastništva.

Kot je pojasnil je bil eden od njegovih pomislekov ob tem, ko je izvedel za potezo Luke, ki jih je naslovil svoji pravni službi, ta kaj bi pomenilo, če bi delnice kupil nekdo iz njihovega poslovodstva.

"Ali pa tako bom rekel: da bi nekdo iz poslovodstva Luke Koper kupil delnice Abanke. Ali pa delnice NLB. Tudi v tem primeru bi morala država objaviti prevzem."

"Ne vem, kaj se je v Luki Koper dogajalo" Po njegovem bi morali vsem državnim podjetjem in njihovim poslovodstvom dati "eno okno, katere delnice ne smemo kupovati in kdaj jih lahko kupujemo, če jih lahko. Skratka, ob neki pogodbi bi moral dobiti seznam vseh aktivnosti, ki jih kot poslovodni organ ali pa kot firma lahko vodiš. Ne vem, kaj je bilo v tem primeru. Ne vem, kaj se je v Luki Koper dogajalo. Mogoče je bil denar dan na upravljanje neki borzni hiši, ki ni imela navodil. Ne vem, kaj se je zgodilo, ker gre za res minimalno količino teh delnic."

Pred kratkim je sicer skupina lastnic, ki skupaj obvladujejo 50 odstotkov Abanke, na čelu z gorenjsko Savo (med njim je tudi Zvon Ena) podpisala skupno pogodbo o prodaji svojih deležev. Po virih, ki jih navaja Požareport, naj bi prvi mož Save Janez Bohorič, delež že obljubil španski banki Santanader. Na naše vprašanje, ali se jim bodo pri prodaji v primeru, da jim morebitni prevzem ne uspe, pridružili. je Rakovec jasen: "Takemu sporazumu se Zavarovalnica Triglav ne bo nikoli pridružila."

Ne spreglejte