SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donos na slovenske obveznice spet blizu štirim odstotkom

3

termometer

 | Foto:
Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem trgu, ki se je dlje časa gibala okrog 3,5 odstotka, se je danes precej zvišala.

Donos na slovenske državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS ob 17.30 pri 3,93 odstotka, kar je 0,37 odstotne točke več kot v četrtek.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je s tem znašal 2,45 odstotne točke.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je vse od ukrepov za krepitev stabilnosti bank konec lanskega leta in ob dveh uspešnih letošnjih zadolžitvah na mednarodnem trgu vztrajno padala in se sredi meseca znašla na najnižji ravni od vstopa v evrsko območje.

Do današnjega precejšnjega dviga prihaja v luči ponovno povečane nestabilnosti na domačem političnem prostoru, ko so v primeru zmage ljubljanskega župana Zorana Jankovića na današnjem kongresu največje vladne stranke Pozitivna Slovenija najverjetnejši scenarij predčasne volitve.

Prav politična nestabilnost velja v času, ko se slovensko gospodarstvo vendarle postopno izvija iz najhujše krize, za najbolj izrazito nevarnost za nadaljevanje gospodarskega okrevanja.

Slovenija je sicer po zagotovilih vlade z dolarsko in evrsko zadolžitvijo za letos zaključila z zadolževanjem na mednarodnih trgih. Skupaj se je zadolžila za okoli 4,5 milijarde evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin