Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
7.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obrtniki protest

Petek, 20. 5. 2011, 7.51

7 let, 2 meseca

Dnevi slovenske obrti v znamenju odločitve o nepokorščini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Portorožu se začenjajo Dnevi slovenske obrti in podjetništva, v ospredju pa bo bržkone zasedanje skupščine OZS, ki bo odločila, ali sta vlada in DZ v zadostni meri ugodila njihovim zahtevam.

Potem ko so obrtniki predstavnikom vlade 13. aprila na Forumu obrti in podjetništva predstavili letošnje zahteve in poslušali pojasnila vladne strani, je skupščina zbornica istega dne sklenila, da cestno zaporo zamrzne do dni obrti in podjetništva. Če bodo ugotovili, da njihove zahteve niso bile upoštevane v zadostni meri, bodo obrtniki "odmrznili" zamisel o državni nepokorščini in zapori cest po vsej državi. Kaj zahtevajo? Najpomembnejše zahteve OZS so uvedba načela Vsak račun šteje, modernizacija delovno-pravne zakonodaje, spremembe zakona o kmetijstvu, spremembe zakona o graditvi objektov, uvedba sklada za odpravnine, ustanovitev slabe banke, ustanovitev instituta "plače" za samostojnega podjetnika, izenačitev položaja samostojnega podjetnika in pravnih oseb pri uveljavljanju investicijske olajšave, spodbujanje zaposlovanja mladih s končano poklicno in strokovno izobrazbo ter subvencioniranje nakupa najbolj ekoloških in gospodarskih vozil. Pahor: Večino zahtev smo izpolnili Vlada je sicer po besedah premiera Boruta Pahorja večino zahtev izpolnila. Kot je premier pojasnil na aprilskem forumu, pa potekajo pogovori še glede sprememb zakona o kmetijstvu, zakona o dohodnini skozi načelo Vsak račun šteje in zakona o delovnih razmerjih.

Doslej je DZ sprejel zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, noveli zakonov o DDV in o javnih naročilih, spremembe insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi ter zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, katerega usoda pa bo znana po referendumu 5. junija. V parlamentarni proceduri sta še noveli zakona o prevozih v cestnem prometu in zakona o gradnji objektov.

Zahtevajo predvsem uveljavitev zakona o prevozih v cestnem prometu Predsednik zbornice Štefan Pavlinjek je po aprilski skupščini dal vedeti, da če bo šel zakon o prevozih v cestnem prometu skozi sito DZ, državne nepokorščine skoraj gotovo ne bo. Zakon so poslanci v ponedeljek uvrstili na aktualno, majsko sejo DZ.

Odbor za promet v drugo potrdil novelo o prevozih v cestnem prometu Odbor DZ za promet je medtem že potrdil drugi predlog vlade zakona o prevozih v cestnem prometu. Novela naj bi prispevala k zmanjšanju posledic krize na avtoprevozniško dejavnost, predvideva pa tudi dvig ravni ponudbe prevoznih storitev v javnem potniškem prometu.

Ne spreglejte