Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2011,
15.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 3. 2011, 15.18

7 let, 2 meseca

Delničarji T-2 se o dokapitalizaciji še niso odločali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupščina telekomunikacijske družbe T-2 je bila na predlog največjega lastnika, družbe Zvon Ena Holding prekinjena, tako da lastniki tokrat niso glasovali o predlogu dokapitalizacije.

Takšna odločitev lastnikov na potek prisilne poravnave neposredno ne vpliva, je po današnji skupščini v sporočilu za javnost zagotovil direktor Uroš Rožič.

"Proces iskanja skupne rešitve se nadaljuje" Kot je ob tem še povedal prvi mož družbe, ki jo preko Zvona in Gospodarstva Rast obvladuje finančno prezadolžena mariborska nadškofija, se proces iskanja skupne rešitve nadaljuje, v T-2 pa pričakujejo, da bo do nje prišlo v predvidenih rokih.

Prekinitev skupščine in nadaljnjo iskanje rešitve je potrdil tudi predsednik uprave Zvona Ena Holding Simon Zdolšek. "Ker v tem trenutku še ne razpolagamo s končnim stališčem finančnih svetovalcev in ker še potekajo pogovori o različnih možnostih rešitve finančne situacije v družbi Zvon Ena Holding, kar je v neposredni povezavi s postopkom finančne reorganizacije družbe T-2, je bil podan predlog o prekinitvi skupščine."

Odločitev o usodi telekomunikacijske družbe je tako še vedno v rokah večinskega lastnika. Če bo ta upnikom dovolil dokapitalizacijo, bo tako rekoč izgubil moč v T-2. S tem pa tudi možnost, da bi sicer zelo zadolženo družbo prodal in s tem rešil sebe, potem ko je minuli teden uprava Zvona Ena Holdinga vložila predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave.

"Razmere v družbi T-2 in insolvenčno stanje v Zvonu sta zelo povezana in v neposredni soodvisnosti. Prav to je razlog, da danes nismo želeli z morda prehitrim odločanjem o dokapitalizaciji, kot je bilo predlagano, predčasno zaključiti nekih dogodkov, saj želimo najprej urediti celotno sliko," je še dejal prvi mož Zvona, ki se zaveda, da morajo odgovore na vsa vprašanja najti v nekaj dneh. Kot je ob tem povedal, so program finančnega prestrukturiranja holdinga Zvon vložili pretekli teden, ta teden pa ga želijo predstaviti bankam.

Bodo upniki odločali o prvem predlogu poravnave? Upniki bi sicer v lastniške deleže konvertirali polovico navadnih terjatev - takšnih je za okoli 112 milijonov evrov -, polovico pa bi dobili povrnjenih v denarju v desetih letih, je za Finance povedal predsednik upniškega odbora Gorazd Tršan, sicer pooblaščenec upnika Gratela.

Če Zvon Ena Holding predloga ne bo potrdil, potem bodo upniki odločali o prvem predlogu poravnave - in ga po navedbah časnika predvidoma zavrnili -, po katerem bi bili v osmih letih poplačani 34,6-odstotno, pravi Tršan.

T-2 v tem primeru grozi stečaj. Vendar pa je verjetno tudi, da upniki sprejmejo sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala na nič, torej razlastijo zdajšnje lastnike, in hkrati izglasujejo dokapitalizacijo z denarnimi vložki, še piše časnik.

Največji lastnik bi lahko postal Gratel Največji lastnik podjetja bo v primeru konverzije terjatev v lastniški delež verjetno postal Gratel, torej podjetje, ki je za T-2 gradilo optiko (skupaj z Lokainvestom ima okoli 80 milijonov evrov terjatev).

Vendar pa bo razplet prisilne poravnave T-2 predvsem odvisen od bank upnic, torej v prvi vrsti od Nove Ljubljanske banke (NLB). Tej T-2 po neuradnih informacijah dolguje okoli 120 milijonov evrov (v prisilni poravnavi terjatev ni prijavila, ker ima ločitvene terjatve, tako da v upniškem odboru ne glasuje), hkrati ima NLB terjatve tudi do Gratela in Zvona Ena Holdinga, skupaj še za enkrat toliko kot do T-2.

Zato se je že govorilo o možnostih, da bi kar NLB postala lastnica T-2 neposredno ali prek Zvona Ena Holdinga - a je družba mariborske nadškofije to pred meseci zavrnila. Koliko je Gratel dolžan NLB, Tršan ne pove.

Ne spreglejte