Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
14.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 23. 4. 2013, 14.53

7 let, 2 meseca

Danska bo ukinila davek na gazirane pijače!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danska bo do začetka prihodnjega leta v dveh korakih ukinila davek na gazirane pijače

Razvitejše države vse bolj razmišljajo o odpravi davka na gazirane pijače, aktualna slovenska vlada pa zaradi velikanske proračunske luknje zelo resno razmišlja o uvedbi novega davka na vse sladke pijače. Že 1. julija na Danskem polovico nižji davek na gazirane pijače Danska vlada pod vodstvom predsednice Helle Thorning-Schmidt je napovedala, da se je v okviru dogovorov o spodbujanju ugodnih pogojev za gospodarsko rast in zaposlovanje odločila, da bo 1. januarja prihodnje leto dokončno ukinila davek na gazirane sladke pijače, s čimer bodo ukinili tudi "stari" več deset let veljavni zakon, ki je omogočal to obdavčitev. V prvem koraku v začetku julija se bo davek zmanjšal za polovico.

Hald: Davek na gazirane pijače ima negativne gospodarske posledice Danska tudi sicer velja za pionirsko državo pri obdavčitvi gaziranih sladkih pijač z najvišjimi trošarinami na te pijače v vsej Evropi. Kot poročajo tuji mediji, je generalni sekretar združenja danskih proizvajalcev gaziranih pijač Bryggeriforeningen Niels Hald izjavil, da je odločitev danske vlade plod skupnih prizadevanj in ugotovitve, da ima omenjeni davek zelo negativne gospodarske posledice. Odločitev danske vlade naj bi vrnila okoli pet tisoč zaprtih delovnih mest Z omenjeno odločitvijo je danska vlada tudi priznala regresivno naravo tega davka, njegov negativen vpliv na regionalno zaposlovanje blizu danske državne meje in negativne ekološke posledice obmejne trgovine, je še pristavil prvi mož združenja danskih proizvajalcev gaziranih pijač. Omenjeni vladni ukrep oziroma ukinitev davka na gazirane pijače naj bi po pričakovanjih vrnila okoli pet tisoč zaprtih delovnih mest, ker so prebivalci Danske po cenejše pijače odhajali na Švedsko in v Nemčijo.

V Bruslju pozdravljajo dansko odločitev, vse več evropskih vlad razmišlja podobno V odzivu na odločitev vlade Danske je generalni sekretar Unije evropskih združenj proizvajalcev pijač UNESDA (Union of European Soft Drinks Associations) Alain Beaumont povedal, da je vse več evropskih vlad in parlamentov v Evropi proti davku na gazirane pijače.

Ne spreglejte