Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.54

7 let, 2 meseca

Čista izguba NKBM lani 59,63 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
NKBM in skupina NKBM sta lansko leto sklenili z izgubo. NKBM je poslovala v oteženih gospodarskih razmerah, kar se je odrazilo v rezervacijah in oslabitvah, višjih od pričakovanih.

Čista izguba NKBM je ob upoštevanju odloženih davkov dosegla 59,63 milijona evrov, čista izguba skupine pa 53,66 milijona evrov.

K izgubi so največ prispevale višje rezervacije in oslabitve, nižji drugi čisti poslovni dobički, nižje čiste obresti, izgube iz finančnih sredstev in obveznosti, ki niso merjeni po pošteni vrednosti skozi izkaz poslovnega izida ter nižji pripadajoči dobički iz naložb v kapital pridruženih družb.

Največ slabitev zaradi gradbeništva in finančnih holdingov V letu 2011 je bilo v Sloveniji rekordno število insolvenčnih postopkov, recesija pa je v največji meri prizadela sektor gradbeništva in finančne holdinge, kjer je banka naredila največ slabitev in rezervacij, kar je posledično vplivalo na izgubo Nove kreditne banke Maribor (NKBM) in skupine, so na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudarili v banki.

Dobiček banke pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 57,63 milijona evrov, kar predstavlja 83,1 odstotka načrtovanega dobička za lani. Izguba iz rednega poslovanja NKBM je znašala 73,59 milijona evrov.

Bilančna vsota NKBM je konec leta 2011 znašala 4,83 milijarde evrov in je bila za 0,5 odstotka višja kot na začetku leta. Na rast bilančne vsote je vplivala dokapitalizacija banke in rast dolgov do strank, ki niso banke.

Izguba iz rednega poslovanja skupine NKBM je lani znašala 69,05 milijona evrov. Po letnem načrtu so k izgubi največ prispevale višje rezervacije in oslabitve, nižji drugi čisti poslovni dobički ter nižje čiste obresti.

Pozitiven vpliv odloženih davkov Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 76,31 milijona evrov oziroma dobrih 75 odstotkov načrtovanega zneska za lani. Čista izguba skupine je konec leta 2011, kot omenjeno, znašala 53,66 milijona evrov in je bila od izgube iz rednega poslovanja nižja za 15,39 milijona evrov zaradi pozitivnega vpliva odloženih davkov.

Bilančna vsota skupine NKBM je konec lanskega leta dosegla 5,84 milijarde evrov in se je glede na leto 2010 znižala za 26,9 milijona evrov.

Plos: Banka nove dokapitalizacije ne potrebuje Razmere na gospodarskih in finančnih trgih so po vsem svetu negotove, kar je seveda pustilo posledice tudi na poslovanju Nove kreditne banke Maribor in njene celotne finančne skupine, je poslovne rezultate preteklega leta komentiral predsednik uprave NKBM v odstopu Andrej Plos. Banka nove dokapitalizacije trenutno ne potrebuje.

Znižanje na strani odhodkov "Največje oslabitve so bile izvedene na segmentu gradbenih in nepremičninskih naložb, v manjši, a pomembni meri pa tudi na področju finančnih holdingov. Nekoliko so se znižali tudi redni prihodki, medtem ko so bili stroški obvladani v enaki meri kot leto poprej. Že letos na strani odhodkov načrtujemo korenito znižanje," je dejal Plos.

Najeli novo posojilo pri ECB "Ne želimo pa v nobenem primeru iti po poti zniževanja rizične aktive v smislu umika likvidnosti iz gospodarstva," je dejal Plos in ob tem potrdil, da je banka v sredo najela posojilo pri Evropski centralni banki (ECB). Po njegovem gre za redno financiranje, ki ga koristijo tudi druge evropske banke, NKBM pa je za zdaj izkoristila polovico od 700 milijonov evrov, kolikor ima za to potenciala.

Pojasnila od AUKN V zvezi z zahtevo Agencije za upravljanje naložb države (AUKN) za sklic skupščine je dejal, da so jo preučili ter bodo v skladu z zakonskimi določili skupščino tudi sklicali, pred tem pa od agencije pričakujejo še nekaj dodatnih pojasnil. Kot je še dejal, se mu zdi zelo pomembno, da so čim prej imenovani tudi novi člani uprave, saj to vpliva tudi na poslovanje banke.

Do novega predsednika uprave z osebnimi vabili Že na sredini seji nadzornega sveta so nadzorniki ponovno soglasno potrdili, da bodo novega predsednika uprave izbirali na način neposrednih osebnih vabil. Kot je povedal prvi nadzornik Dušan Jovanovič, so s postopki že začeli, saj želijo novo upravo sestaviti v najkrajšem možnem času ob sporazumni potrditvi vseh članov nadzornega sveta.

Po Jovanovičevih besedah so poslali deset vabil, vendar se vsi vabljeni kandidati na njih niso odzvali. O številu ni želel govoriti, se bodo pa nadzorniki s preostalimi zainteresiranimi kandidati sestali na osebnih razgovorih, na katerih od njih pričakujejo predstavitve vizije in strategija razvoja banke. Jovanovič tudi tokrat o imenih ni želel govoriti, niti o tem, ali drži, da sta med vabljenimi prvi mož Pošte Slovenije Aleš Hauc in nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

Brez pritiskov in vmešavanj Postopek iskanja novega predsednika uprave bodo, kot je dejal predsednik nadzornega sveta, peljali naprej ne glede na zahtevo AUKN za razrešitev nadzornega sveta in brez pritiskov oziroma vmešavanj kogarkoli. Želijo namreč odgovorno opraviti svoje delo do konca, tako kot jim je bilo zaupano na skupščini delničarjev, če se vmes ne zgodi zamenjava nadzornega sveta.

Ne spreglejte