Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2011,
16.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 3. 2011, 16.47

7 let, 2 meseca

Ceno za Velanin obstoj plačujejo delavci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Velana je eno od redkih slovenskih tekstilnih podjetij, ki je ne samo preživelo krizo, ampak redno plačuje svoje obveznosti do delavcev. Vendar preostali delavci niso brez pripomb.

Tovarna zaves Velana, d. d., je imela zaradi slabše prodaje in starih dolgov lani 2,4 milijona evrov izgube in je morala za preživetje močno varčevati.

Prenos Velana varčuje predvsem na plečih delavcev, piše v anonimnem pismu, ki smo ga dobili v uredništvu SiOL-a. Identiteta pisca uredništvu ni znana, je pa resničnost vsebine potrdil delavec Teksa Pro, ki trdi, da ni avtor pisma. Tudi on je želel ostati anonimen. Velana je imela leta 2009 129 zaposlenih, leto pozneje pa 47. Nekaj delavcev so prenesli na podjetje Velana Pro, ki je bilo ustanovljeno novembra 2009, 16. februarja letos pa se je preimenovalo v Teks Pro. Direktor Velane Leopold Poljanšek pravi, da je iz Velane v Velano Pro odšlo od 15 do 30 delavcev. Teks Pro ima danes 24 zaposlenih.

Večina delavcev je pogodbe o zaposlitvi v Velani Pro podpisala 14. decembra 2009. Anonimna delavca trdita, da so delavce v to prisilili z grožnjami, da bodo sicer izgubili službe, in da so po podpisu ugotovili, da so pogodbe nezakonite. Poljanšek je to zanikal.

Poljanšek: Zakaj ni nihče poklical policije? "Vsak ima možnost, da se sam odloči. Zakaj ni nihče poklical policije, če je mislil, da sem mu grozil," se sprašuje in poudarja: "Grožnje niso moj način dela."

"Nikogar nismo prenesli. Vsak, ki je želel v Velano Sto, je podpisal sporazum. Obstaja vsa dokumentacija. Vsak se je lahko odločil in sprejel ali zavrnil ponudbo. Nekateri so jo, nekateri je niso," je pojasnil za SiOL.

Tudi predsednik sindikata Velane Branko Krnjak in Miloš Trampuš iz Zveze svobodnih sindikatov, ta je obiskal Velano, pravita, da so bile pogodbe, kolikor vesta, zakonite. "Če je kdo kaj podpisal in se šele potem spraševal, kaj je podpisal, je to storil na lastno odgovornost," je dejal Krnjak.

"Bolj učinkovito poslovanje" Velana Pro je 18. decembra 2009 ustanovila podjetje Vela Sto in ga 29. decembra 2010 likvidirala. Martina Sever, ki je direktorica postala 3. februarja letos, nas je po pojasnila, zakaj so Velo Sto ustanovili in zaprli, napotila na prejšnjega direktorja Marina Noseta. Vendar ta ne želi dati nobenih izjav.

Za anonimna delavca ni nobenega dvoma, da sta se ti podjetji ustanovili le zato, ker "se je želelo znižati stroške delovne sile in so se tudi poslabševali pogoji dela, delavce pa so po določenem času odpustili".

Poljanšek pojasnjuje, da so Velano Pro ustanovili "zaradi bolj učinkovitega poslovanja in optimizacije poslovanja Velane". Pravnik Andrej Zorko iz ZSSS je opozoril, da gre pri ustanavljanju in prenašanju delavcev nanje v resnici praviloma za lažje in cenejše odpuščanje. Sindikati predlagajo več zakonskih sprememb, ki bi to omejile.

Ličenje, kidanje, čiščenje … − "Če je res huda izjema" Teks Pro izdeluje zavese, ki jih kupuje in v svojih trgovinah prodaja Velana. Vendar anonimna delavca trdita, da ljudje počnejo marsikaj drugega kot proizvajajo zavese: "Od ličenja, selitve pisarn, oddelkov, kidanja snega, čiščenja okolice, pranja avtomobilov …"

Severjeva je odgovorila, da morda delavci delajo tudi kaj drugega kot izdelujejo zavese, "če je kakšna res huda izjema". Severjeva in Poljanšek poudarjata, da je mobilnost delavcev eden od njihovih odzivov na krizo, ki je še posebno hudo prizadela tekstilno industrijo.

Zakaj je Nose odstopil? Anonimna delavca pravita, da je Nose z mesta direktorja Velane Pro odšel, ker mu je Poljanšek "določal ceno, prodajal surovino, pod svojimi pogoji kupoval, zaračunaval najemnino in stroške".

Poljanšek to zavrača: "Moram vas razočarati. Sem strokovnjak za finance. Na tehnologijo se spoznam tako slabo, da surovin sploh ne znam nabaviti. Za to imam ljudi, ki to obvladajo." Pravi, da je Nose odstopil, "ker je tako hotel, in tako, kot to lahko stori vsak".

"Nikogar ne silim, da dela tukaj" V Teksu Pro naj bi varčevali tudi pri blagu, s katerim delajo, pravita delavca. Zato morajo delavci nositi maske, a kljub temu dobivajo "rane na nosu in ustih ter izpuščaje na rokah". Severjeva pravi, da ne ve, ali se je kdo glede tega pritožil, in da bo to preverila.

"Če kdo misli, da ima tako slabe delovne pogoje, da ne zdrži, sem takoj pripravljen podpisati sporazumno prenehanje delovne pogodbe," pravi Poljanšek. "Nikogar ne silim, da dela tukaj. Nimam občutka, da imamo slabe delovne pogoje. Je pa res, da imam jaz pisarno iz leta 1950, vendar nisem tako občutljiv. In oblečen sem v pulover, ker ne kurijo preveč. Ne nameravam pa imeti 25 stopinj, da bo nekaterim vroče in da bodo imeli odprta okna. Kljub temu pa mislim, da je več kot 20 stopinj."

Plače slabe, a redne Plače delavcev bodo šele leta 2012 dosegle višino minimalne plače v skladu s sporazumom o postopnem prehodu na minimalno plačo, ki ga omogoča zakon. "Plače v Velani so slabe, ampak redne," pravi Poljanšek. "Vsa slovenska tekstilna podjetja so v stečaju, Velana pa za zdaj še redno izplačuje obveznosti do dobaviteljev in do zaposlenih. Niti ene minute še nismo zamudili," je dejal. To sta delavca potrdila.

Delavec, s katerim smo se pogovarjali, ne pričakuje, da bo javna objava domnevnih nepravilnosti pomagala delavcem. "Sistem je tak, da delavcem ni pomoči. In slišim, da se govori, da bodo aprila nova odpuščanja."

Ne spreglejte