Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
12.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 12.31

7 let, 2 meseca

Cene v Sloveniji lani pri 84 odstotkih povprečja EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cene potrošniških dobrin in storitev so bile lani v Sloveniji pri 84 odstotkih povprečja EU in s tem najvišje med novimi članicami unije iz srednje in vzhodne Evrope.

Cene zabavne elektronike so tako lani v Sloveniji dosegle 104 odstotke povprečja sedemindvajseterice, cene hrane in brezalkoholnih pijač pa 97 odstotkov povprečja povezave. Cene oblačil so bile pri 93 odstotkih povprečne vrednosti v sedemindvajseterici, cene motornih vozil, motornih koles in koles (ob neupoštevanju cene vzdrževanja) pa so dosegle 91 odstotkov povprečja EU.

Alkohol in tobak cenejša od evropskega povprečja Precej cenejši so bili v Sloveniji glede na evropsko povprečje alkoholne pijače in tobak, kjer so cene dosegle 81 odstotkov povprečja unije, še cenejše pa so bile storitve v restavracijah in hotelih, kjer so se cene ustavile pri 79 odstotkih povprečja povezave.

Ob tem velja poudariti, da je bruto domači proizvod (BDP) Slovenije po kriteriju kupne moči lani prav tako dosegel 84 odstotkov povprečja EU, medtem ko je po kazalcu dejanske potrošnje na prebivalca Slovenija dosegla 81 odstotkov povprečja unije.

Najnižje cene v Bolgariji, najvišje na Danskem Cene v EU se sicer tako kot razvitost posameznih članic močno razlikujejo. Najnižje so v Bolgariji (51 odstotkov povprečja EU), v Romuniji in na Poljskem (60 odstotkov povprečja povezave), na Madžarskem (64 odstotkov povprečja) in v Litvi (66 odstotkov povprečja unije). Najvišja pa je bila raven cen potrošniških dobrin in storitev na Danskem (142 odstotkov povprečja EU), Švedskem (128 odstotkov), Finskem (125 odstotkov) in v Luksemburgu (122 odstotkov povprečja unije). Še višje so bile v nekaterih država zunaj EU, ki pa so s povezavo tesno povezane. Na Norveškem so dosegle 151 odstotkov povprečja unije, v Švici pa kar 162 odstotkov povprečne vrednosti v EU.

V Avstriji so bile cene na 104 odstotkih povprečja EU, v Italiji so dosegle 103 odstotke, na Hrvaškem pa so bile pri 74 odstotkih povprečne vrednosti v sedemindvajseterici. Še nižje so bile cene drugod po nekdanji Jugoslaviji. V Srbiji so dosegle 57 odstotkov povprečja unije, v Črni gori 59 odstotkov, v Makedoniji pa 45 odstotkov povprečja EU.

Ne spreglejte