Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 11. 2014,
11.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spletno nakupovanje

Torek, 18. 11. 2014, 11.46

7 let, 2 meseca

Božično nakupovanje se seli na najmanjše zaslone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Božična nakupovalna mrzlica se iz premočno ogrevanih in nagnetenih veleblagovnic seli na mobilne naprave. Po ocenah analitikov naj bi četrtina spletnih nakupov v Evropi letos potekala prek teh.

Rast mobilnega kupovanja povsod po Evropi V raziskavi 2014 Holiday shopping predictions analitiki iz ADI (Adobe Digital Index) napovedujejo, da bo obseg božičnih nakupov, ki bodo izvedeni prek pametnega telefona ali tablice, v Evropi letos narasel za 38 odstotkov. Med najnaprednejšimi trgi v tem smislu je Danska, kjer bo ta skok še opaznejši – 56 odstotkov.

Tehnično staro, kulturno novo Spletno nakupovanje, tudi prek mobilnih naprav, ni v tehničnem smislu nič novega. A vse večji zasloni in vse večje zaupanje, ki ga uporabniki gojijo v interakcije in transakcije prek teh, sta te iz navideznih izložb pretvorila v nekakšne osebne nakupovalne vozičke. Take, ki so bolj praktični kot kadarkoli – delujejo povsod, fizičen obisk trgovine ni potreben, trgovci pa kar tekmujejo v tem, kdo bo dostavil prej. Da o preprosti primerjavi cen niti ne govorimo.

Vseeno boljši malce večje zasloni Po navedbah ADI bo na najnaprednejšem angleškem trgu večji del spletnih mobilnih nakupov prišlo iz naslova tablic (17 odstotkov) v primerjavi z mobilci (7 odstotkov). To je nekako razumljivo, saj obstaja večja verjetnost, da si uporabniki za tovrstno nakupovanje vzamejo nekaj miru in to raje počno prek malce, a vseeno, večjega zaslona. Tudi Skandinavija velja v okviru spletnega nakupovanja prek mobilnih naprav (poleg Anglije) za bolj napredno regijo.

Nekateri že novembra Zanimive so tudi kulturne specifike, ki jih razkriva navedena analiza, saj kaže na to, da je nakupovalni vrhunec v različnih evropskih državah koledarsko precej razigrano razporejen. Medtem ko so Skandinavci pravzaprav že v polnem božičnem nakupovalnem zamahu, bodo nekateri – npr. Francozi – tega dočakali šele po novem letu, točneje 7. januarja.

Ne spreglejte