Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
15.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

skupščina delničarjev

Petek, 31. 5. 2013, 15.51

7 let, 2 meseca

Bo Brnik dobil nov potniški terminal ali ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po četrtkovi skupščini delničarjev bo znano, ali bo ljubljansko letališče, čigar upravljavca Aerodrom Ljubljana država prodaja, dobilo nov potniški terminal.

Nov potniški terminal je še vedno v oblakih ali bolje, kar nad oblaki. Da Ljubljana in s tem že dolga desetletja osrednje slovensko komercialno letališče potrebuje sodobnejši potniški terminal, ki bo odpravil ozka grla, zagotovil večjo varnost in omogočil rast potniškega prometa, je tudi jasno. Vprašanje je le, ali ga bo tudi zares dobila, še zlasti zdaj, ko je vlada potrdila paket 15 prodaj podjetij, med katerimi je tudi upravljavec letališča in investitor naložbe, večinsko državni Aerodrom Ljubljana. Lani končno javno naročilo za nov potniški terminal Ideje o novem potniškem terminalu preigravajo že leta, da bi se projekta novega potniškega terminala na Brniku resneje lotili v letu 2005. Na podlagi številnih analiz, tudi ekonomske upravičenosti projekta, so na Aerodromu Ljubljana lani objavili javno naročilo za izbiro ponudnika gradnje novega potniškega terminala. V tekmi za graditev potniškega terminala so od prvotnih sedmih kandidatov ostali le še SGP Pomgrad iz Murske Sobote, turški Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret, novomeško podjetje Begrad in ljubljanska podružnica avstrijskega Strabaga.

Naložba je vredna 56 milijonov, dobrih 14 milijonov bi zagotovil Bruselj Naložbena vrednost se je od prvotnih 73 znižala na okoli 56 milijonov evrov. Kar 23 milijonov bi za naložbo prispeval Aerodrom Ljubljana iz lastnih virov, 14,2 milijona bi podjetje pridobilo iz evropskih skladov, za 18 milijonov pa bo treba najeti posojilo. Nov potniški terminal naj bi bil dokončan do poletja 2015. Promet na ljubljanskem letališču se je v prvih petih mesecih povečal za skoraj šest odstotkov Kljub krizi se promet in s tem potniki vračajo na ljubljansko letališče. Letalski promet se je v prvih petih mesecih leta po sicer neuradnih podatkih povečal za več kot pet odstotkov in pol. Na Brniku so letos že oskrbeli okoli 442 tisoč potnikov. Promet povečujejo redni tuji letalski prevozniki, z Brnika jih leti kar šest, tudi Wizz Air, Montenegro Airlines, Finnair in Turkish Airlines, pa tudi domača Adria Airways.

Aerodrom Ljubljana je v prvem četrtletju ustvaril slab milijon evrov dobička, do konca leta naj bi ga okoli šest milijonov Aerodrom Ljubljana je v prvem četrtletju leta ustvaril skoraj 6,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za skoraj desetino več od načrta in 3,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobička je podjetje, ki vsako leto v državne blagajne primakne okoli 7,5 milijona evrov od prispevkov in davkov, v prvem četrtletju ustvarilo okoli 880 tisoč evrov. Do konca leta naj bi po prvih ocenah imelo okoli šest milijonov čistega dobička. Odločitev o potniškem terminalu je v rokah vlade Odločitev o potniškem terminalu bo padla na četrtkovi skupščini delničarjev. Kakšna bo, je nemogoče napovedati. Vlada kot predstavnik večinskega lastnika se namreč še ni odločila, ali bo projekt podprla. Najbrž tudi zato, ker je Aerodrom Ljubljana v prvem paketu podjetij, ki jih vlada prodaja (želi se umakniti iz njihovega lastništva) oziroma jim poskuša najti strateškega lastnika. Morda bi bilo vseeno najbolje, da največji lastnik država oziroma vlada, če že prodaja Aerodrom Ljubljana, to stori v paketu z novim potniškim terminalom. Promet na letališču po nekaj sušnih letih spet raste in tudi kriza ne more trajati večno. Da je stari terminal na Brniku že odslužil, pa je še kako jasno tistim tudi tujcem, ki večkrat letijo z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika.

Ne spreglejte