Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
14.09

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

banka Banka Slovenije posojilo

Sreda, 17. 1. 2018, 14.09

6 let, 3 mesece

Banke v 11 mesecih s 397 milijoni evrov čistega dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Banka Slovenije | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Banke v Sloveniji so v prvih 11 mesecih leta 2017 ustvarile 396,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Dobiček pred davki se je zvišal za 10,3 odstotka, na 423,9 milijona evrov. Banke so neto sproščale oslabitve in rezervacije, v 11 mesecih za 36,6 milijona evrov.

Kot je danes objavila Banka Slovenije, je bruto dohodek znašal 988,5 milijona evrov, s čimer je bil za 3,7 odstotka nižji kot v enakem obdobju predlani. Pri tem so se čiste obresti znižale za 3,7 odstotka, na 590,4 milijona evrov, neobrestni prihodki pa za 3,6 odstotka, na 398,2 milijona evrov.

Bilančna vsota je novembra znašala 37,8 milijarde evrov in je bila za 3,1 odstotka višja kot leto prej. "Rast je novembra spet zanihala, tokrat navzgor za eno odstotno točko, k čemur je prispeval njen soliden prirast v novembru in zmanjšanje v enakem mesecu predhodnega leta," so zapisali v centralni banki. Dodali so, da so se novembra lani med viri povečale predvsem vloge nefinančnih družb, med naložbami pa najbolj likvidne oblike naložb bank.

Posojila gospodinjstvom so se povečala, vendar manj kot v prejšnjih mesecih

Denar, evri, 100 evrov | Foto: Reuters Foto: Reuters Rast posojil nebančnemu sektorju se je novembra nekoliko znižala in je medletno znašala 6,6 odstotka. Po večmesečni krepitvi rasti posojil nefinančnim družbam se je ta novembra znižala na 7,8 odstotka.

Posojila gospodinjstvom so se tudi novembra povečala, vendar manj kot v prejšnjih mesecih, medletna rast je znašala 7,5 odstotka. Rast potrošniških posojil se je približala 14 odstotkom, medtem ko se je rast stanovanjskih posojil znižala na 4,8 odstotka.

Vloge nebančnega sektorja so se novembra, podobno kot oktobra, močno povečale predvsem pri nefinančnih družbah, za 12,2 odstotka. Vloge gospodinjstev so se medletno povečale za 5,9 odstotka. Te vloge so v letu 2017 do novembra prispevale dve tretjini povečanja vlog nebančnega sektorja. Izrazito so se povečevale vpogledne vloge, ki so novembra predstavljale 68,5 odstotka vseh vlog nebančnega sektorja.

Znižal se je delež slabih terjatev

Nedonosne terjatve bank so se tudi novembra zmanjšale, na 2,8 milijarde evrov oz. 6,7 odstotka celotne izpostavljenosti. Delež je najvišji v nefinančnih podjetjih, 13,5 odstotka, se pa tudi tam znižuje. Prav tako se je znižal delež slabih terjatev med terjatvami do tujcev, na 7,7 odstotka. Izpostavljenost do prebivalstva se ob rasti kreditiranja povečuje, delež nedonosnih izpostavljenosti ob tem ostaja nespremenjen, triodstoten.

Terjatve v zamudi nad 90 dni, dodatni kazalnik kakovosti portfelja, so se novembra znižale na 1,5 milijarde evrov oz. na 4,4 odstotka razvrščenih terjatev bank.

Ne spreglejte