Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
10. 10. 2014,
15.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija recesija gospodarska rast

Petek, 10. 10. 2014, 15.19

7 let, 2 meseca

Ali je Nemčija na pragu nove recesije?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največje evropsko gospodarstvo lahko po močnem avgustovskem padcu izvoza reši le še manjši čudež, da bi se izognilo tehnični recesiji v tretjem četrtletju, piše britanski časnik Guardian.

Nemčija je avgust sklenila s 5,8-odstotnim mesečnim padcem izvoza, ki je največji po januarju 2009, ko je svetovna gospodarska kriza po zlomu banke Lehman Brothers našla pot do nemškega industrijskega sektorja in sprožila recesijo v državi.

Izvoz je avgusta znašal 92,6 milijarde evrov, julija pa 98,3 milijarde evrov. Močno zmanjšanje izvoza je negativno presenetilo tudi analitike, ki so napovedovali, da bo nazadovanje na mesečni ravni štiriodstotno. Po mnenju analitikov je upočasnitev nemške prodaje posledica julija letos uvedenih sankcij EU proti Rusiji ter gospodarskih težav v širšem evroobmočju.

Nemško gospodarstvo se je že v drugem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotni točki, morebitni drugi zaporedni padec bruto družbenega proizvoda (BDP) v tretjem četrtletju pa bi Nemčijo potisnil v tehnično recesijo. Recesija tehnično gledano namreč nastopi po dveh zaporednih četrtletjih krčenja obsega BDP.

Nemčija navzdol potiska preostale evropske trge Ekonomist pri banki ING Carsten Brzeski nemško situacijo opisuje kot grozljivo zgodbo. "Velikost padca nam prikliče spomine na vrhunec finančne krize iz leta 2009. Zdi se, da Nemčija septembra potrebuje mali čudež, da bi se izognila recesiji v tretjem četrtletju," je za britanski časnik The Guardian dejal Brzeski.

Padec nemškega izvoza navzdol potiska večino evropskih trgov, londonski borzni indeks FTSE 100 pa je pristal najnižje letos.

Nemški finančni minister Wolfgang Schauble je zanikal namigovanja, da je Nemčija na robu recesije. "Nimamo recesije, imamo slabitev rasti," je dejal v Washingtonu, kjer se udeležuje zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Ta je znižala nemško gospodarsko rast za letos z 1,9 odstotka na 1,4 odstotka in za leto 2015 z 1,7 odstotka na 1,5 odstotka.

Prav tako je zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo septembra upadlo že deveti mesec zapored. Kazalec zaupanja je bil sicer decembra lani najvišje v zadnjih sedmih letih.

Ne spreglejte