TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2010,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 7. 2010, 6.50

8 let

Od furmanske gostilne do filmskega muzeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prva slovenska filmska zvezda Ida Kravanja z umetniškim imenom Ita Rina bi bila te dni stara 103 leta. Dan njenega rojstva, 7. julij, je divaška občina vzela za svoj občinski praznik.

Ob letošnjem je prenovo dočakala Škrateljnova domačija, kjer se je igralka rodila in v kateri bo do konca leta zaživel Muzej slovenskih filmskih igralcev. Škrateljnova hiša v Divači, zasnovana v 17. stoletju in danes razglašena za etnološki spomenik, je živela kot furmanska gostilna s prenočišči za voznike in spremstvo vse do izgradnje južne železnice 1857 ter 1876 državne železnice do Pulja, ko je pričelo furmanstvo počasi izumirati. Propadu se ni izognila niti gostilna v Škrateljnovi hiši, ki je zaprla vrata že pred prvo svetovno vojno. Kmalu po drugi svetovni vojni se je v 70. letih pričela prenova stanovanjske hiše.

Ita Rina se je trajno zapisala v filmsko zgodovino

Že 7. julija 1907 pa se je na naslovu Divača 9 v takrat še kraški vasici rodila Ida Kravanja, ki je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela v evropskem filmu in se trajno zapisala v filmsko zgodovino.

V spomin na igralko je divaška občina že leta 1996 skupaj s Slovensko kinoteko in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije Nova Gorica začela prenavljati zgornje nadstropje stanovanjske hiše, kjer so dve leti pozneje tudi uredili muzejski prostor z Iti Rini posvečeno stalno razstavo. Pred tremi leti, ob stoti obletnici rojstva zvezde, je občina tudi slovesno obeležila dogodek in njen rojstni dan razglasila za občinski praznik, Slovenska kinoteka pa se ji je poklonila s slovensko-angleško monografijo.

Gradbena dela, ki so veljala približno 1,3 milijona evrov, je izpeljal Kraški zidar, v prihodnjem mesecu pa bo objavljen javni razpis za izbiro dobavitelja avdio-vizualne opreme, ki jo bo Slovenska kinoteka namestila v obnovljene in opremljene prostore.

Ne spreglejte