TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 4. 2008,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 4. 2008, 8.20

8 let

Obvezno in dopolnilno zavarovanje ločeno od vzporednega zdravstvenega zavarovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Parlamentarni odbor za zdravstvo je na nujni seji sprejel načelni ugotovitveni sklep, da morata biti obvezno in dopolnilo zdravstveno zavarovanje ločena od vzporednega zdravstvenega zavarovanja.

Sejo na to temo je zahtevala poslanska skupina Zares, potem ko Vzajemna predstavila novo ponudbo zavarovanja za hitrejši dostop do zdravnika.

Nevarnost prelivanja med javnim in zasebnim Kot je v imenu predlagateljev uvodoma pojasnila Cveta Zalokar Oražem, ne nasprotujejo novim oblikam prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Vidijo pa nevarnost, da bi zaradi pravne in sistemske nedorečenosti lahko prišlo do prelivanja med javnim in zasebnim v zdravstvu.

"Ribarjenje v kalnem" na škodo pacientov

Ena od bojazni je, da bi lahko prišlo do odklanjanja bolnikov v javni mreži in usmerjanje v vzporedni zdravstveni sistem, saj mnogi zdravniki delajo tako v javni kot tudi zasebni zdravstveni mreži. Nedorečenost lahko omogoči "ribarjenje v kalnem" in to na škodo pacientov, je opozorila Zalokar Oražmova.

250 evrov za magnetno resonanco v treh dni Barbara Žgajner Tavš (Lipa) je postregla s konkretnim primerom. Če bi se v Splošni bolnišnici Celje želel naročiti za magnetno resonanco, bi dobil datum decembra, za plačilo 250 evrov pa je to mogoče v roku treh dni, in to za isto storitev v okviru iste bolnišnice, na isti napravi, pri istem zdravniku, je poudarila.

Revni v vrsti in vrivanje bogatejših

Revni bodo čakali v vrsti, bogatejši pa bodo v prednosti, ker bodo lahko plačali za storitev. Pri tem se samoplačniške storitve izvajajo na napravah, ki so bile kupljene iz javnih sredstev, je dejal Srečko Prijatelj (SNS). Po mnenju Mitje Slavinca (LDS) pa lahko pride do dvojnega zaračunavanja za storitve, ki so že zajete v obveznem in prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju.

Žiberna: Regulativa je primerna in je usklajena z evropskim pravnim redom Državni sekretar z ministrstva za zdravje Darko Žiberna je vse pomisleke zavrnil. Na področju zdravstvenih storitev in zavarovanj ni nikakršnega nepravnega stanja. Regulativa je primerna in je usklajena z evropskim pravnim redom. Nova zavarovanja pomenijo obogatitev, dodatno tržno možnost za bolnike, nov Vzajemnin produkt pa v ničemer ne zmanjšuje pravic v okviru javnega zdravstva, je dejal.

Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Mihael Perman je opozoril, da evropske direktive s področja zavarovalništva jasno določajo, do kakšne mere je možno poseči v ponudbo zavarovalnic na tem področju in zato zavarovalna zakonodaja ni mesto, kjer lahko to urejamo.

Izvršni direktor za področje zdravstvenih zavarovanj pri Adriaticu Dušan Čebohin je dejal, da je dodatno vzporedno zdravstveno zavarovanje na slovenskem trgu že od leta 1995 in predstavlja danes en do dva promila vsega denarja v zdravstvu. Podobno zavarovanje kot zdaj Vzajemna pa sami že ponujajo.

SDS proti tezi o neučinkovitem zdravstvenem sistemu

Člani odbora iz vrst SDS so ugotavljali, da je bil namen današnje seje razprava, ki naj bi pokazala, da je zdravstveni sistem neučinkovit, kar pa po njihovem ne drži. Nov zavarovalniški produkt lahko nasprotno pripelje do skrajšanja čakalni vrst in to brez škode za tiste, ki so na čakalnih listah za storitve iz obveznega in zasebnega zdravstvenega zavarovanja.

O tem je denimo prepričan Andrej Bručan (SDS), ki pravi, da so danes vse zakonske možnosti, morda je le v praksi potrebno storiti še kaj v smislu izvajanja teh zakonskih določil. Po njegovih besedah pa je ločitev obeh sistemov nujna.

Na pobudo poslancev SDS je kot rečeno odbor nazadnje sprejel ugotovitveni sklep, da morata biti sistema zdravstvenih zavarovanj v javnem zdravstvu (obvezno, dopolnilno) in vzporedno zdravstveno zavarovanje ločena. Sklepe, ki so jih predlagali v Zares in ki so vključevali poziv ministrstvu za pripravo ustreznih ukrepov, pa koalicijska večina ni podprla.

NSi: Zdravstvo ne sme postati predvolilna tema Zdravstvo v predvolilnem času postaja politično orodje in se ga prikazuje črno-belo, kar ni primerno, je na današnji novinarski konferenci ocenil poslanec NSi Anton Kokalj. Kot predvolilno aktivnost v NSi vidijo tudi delovanje poslanske skupine Zares, ki je zahtevala sklic nujne seje odbora za zdravstvo na temo komercialnih zdravstvenih zavarovanj.

Poslanka NSi Majda Zupan je na današnji novinarski konferenci po nujni seji odbora za zdravstvo, na kateri so razpravljali o novih komercialnih zdravstvenih zavarovanjih, ki omogočajo hitrejši dostop do specialistov, pojasnila, da so se v stranki na to temo posvetovali z zdravniki v svojem članstvu.

"Ti priznavajo možnost, da lahko to pripelje do večje razslojenosti med ljudmi," pravi Zupanova. Po njenih besedah so jih zdravniki opozorili, da javna zdravstvena služba ni v celoti izkoriščena, prav tako ne zdravniki sami in tudi ne kapacitete zdravstvenih ustanov.

"Nekaj je narobe"

Po mnenju Zupanove bi moral biti javni zdravstveni denar bolje izkoriščen. Nekaj je namreč narobe, če imajo nekateri zdravstveni zavodi poslovno izgubo, Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pa je poslovno leto zaključil s presežkom, je pojasnila.

Zdravstveni denar ni enakomerno razporejen, je opozorila Zupanova. "S terena je slišati, da se včasih financira na osnovi poznanstev," je ob tem dejal Kokalj in opozoril, da je pomembno, da je bolnik pred poslom.

Po mnenju Kokalja bi moral ZZZS ažurirati cene, preveriti sistem nadzora izvajalcev, tudi koncesionarjev, in vpeljati sistem sprotnega usklajevanja cen zdravstvenih storitev. Ob tem je Kokalj pozval ZZZS, da takoj pristopi k usklajevanju z zdravstvenimi ustanovami za pokrivanje njihovih stroškov.

Ne spreglejte