TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 13.47

8 let

NS NKBM stoji za odločitev o novem mandatu upravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nadzorni svet je avtonomen organ, ki ga v primeru Nove kreditne banke Maribor sestavljajo odgovorni in sposobni ljudje, meni prvi nadzornik NKBM Danilo Toplek.

Ti so pripravljeni prevzeti odgovornost za svoje odločitve, ne pa tudi za odločitve, ki bi jih namesto njih sprejemal kdo drug, je o podelitvi novega mandata sedanji upravi še povedal Toplek. "Ker smo bili dobro podučeni z nekaterimi negativnimi primeri kadrovskih postopkov v drugih delniških družbah v Sloveniji, smo se se ob upoštevanju vseh predpisov in internih aktov banke odločili ubrati drugačno pot. Nadzorni svet je izbral komisijo za imenovanja, ta pa je predlagala primerne kandidate za člane in predsednika uprave banke," je Toplek na današnji novinarski konferenci pojasnil, zakaj se niso odločili za izvedbo javnega razpisa, ki po njegovem mnenju v ničemer ne prispeva k bolj kakovostnemu naboru kandidatov.

K sodelovanju v NS so povabili več kandidatov

Kot je dejal, so k razgovoru povabili več kandidatov, imen pa javnost ne bo izvedela, saj želijo na ta način zaščititi osebno integriteto vabljenih kandidatov, ki so se odzvali povabilu. Sicer pa so se nadzorniki za podelitev novega mandata Matjažu Kovačiču, Manji Skernišak in Andreju Plosu odločili na podlagi ocene njihovega dosedanjega dela ter na podlagi tehtanja koristi in slabosti menjave vodstva banke v sedanjih razmerah, je še pojasnil Toplek, ki se mu trenutno zdi kontinuiteta vodstva NKBM zelo pomembna. Vse omenjene razloge je Toplek že navedel tudi v pojasnilu finančnemu ministru Francu Križaniču, ki je nedavno zahteval obrazložitev hitre dodelitve novega mandata aktualni upravi.

Predsednik uprave Matjaž Kovačič je ob današnjem srečanju z novinarji med drugim povedal, da je bilo preteklo leto zaradi globalne krize eno najzahtevnejših za banko in celoten slovenski gospodarski sistem. Poslovanje banke v preteklem letu bodo sicer v NKBM javnosti razkrili 9. februarja, je pa bilo po njegovih besedah v skladu s septembra popravljenimi načrti. Ti so na ravni finančne skupine predvidevali 10,6 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je banka sama pričakovala čisti dobiček v višini 11,7 milijona evrov.

Kovačič: Očitki o nekreditiranju gospodarstva ne držijo

V zvezi z očitki bankam o nepodpori gospodarstvu je Kovačič dejal, da posploševanje ni dobro, saj sta NKBM in v njenem okviru Poštna banka Slovenije (PBS) ob 11-odstotnem tržnem deležu skupaj zagotovili kar petino celotnega neto prirasta kreditov gospodarskemu sektorju v Sloveniji. Ob tem je tudi poudaril, da so tri banke v slovenski lasti zagotovile kar 65 odstotkov lanske neto rasti posojil, medtem ko so tuje banke kreditni obseg lani zmanjšale za več kot 100 milijonov oz. za četrtino celotnega lanskega neto prirasta v Sloveniji.

Vodstvo NKBM je spregovorilo tudi o začetku izvajanja strategije širitve poslovanja izven Slovenije, konkretno o napovedanem kapitalskem vstopu v srbsko Credy banko, ki ga je nedavno odobril tudi nadzorni svet banke. Lani imenovani član uprave Andrej Plos je v zvezi s tem pojasnil, da gre za razmeroma majhno banke s slabimi 90 milijoni bilančne vsote, ki ima manj kot odstotek tržnega deleža v Srbiji.

Srbski trg je še precej podhranjen

Omenjeni trg je po njegovem še precej podhranjen, zato na dolgi rok vidijo veliko priložnosti tudi za sodelovanje s slovenskimi komitenti na srbskem trgu. Kot je ob tem dodal, gre pri omenjenem poslu za dimenzijo, ki ne predstavlja likvidnostnega ali kakršnegakoli drugačnega pomembnejšega tveganja NKBM.

Sicer pa NKBM v letošnjem letu na ravni finančne skupine načrtujejo za okoli šest milijard evrov bilančne vsote, kar pomeni minimalno rast, načrtovani čisti dobiček pa bi se moral v primerjavi z letom 2009 znatno povečati, saj je planiran v višini skoraj 35 milijonov evrov. Na ravni banke je načrtovana bilančna vsota skoraj 4,9 milijarde evrov, pričakujejo pa nekaj nad 17 milijonov evrov čistega dobička.

Ne spreglejte