TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 10. 2010,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 15. 10. 2010, 11.11

8 let

Novogoriška podžupana merita na vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Novi Gorici se bosta v drugem krogu volitev za mesto župana pomerila Darinka Kozinc, kandidatka SD, in Matej Arčon, kandidat LDS. Oba sta bila v prejšnjem mandatu poklicna podžupana Nove Gorice.

V prejšnjem mandatu sta oba opravljala delo podžupana. Kako bi ocenila delo dosedanjega župana Mirka Brulca? Darinka Kozinc: Delo dosedanjega župana Mirka Brulca zelo cenim. Nedvomno je to oseba, ki je za vekomaj pozitivno zaznamovala zgodovino Nove Gorice. Nova Gorica je postala evropsko mesto, prepoznavno ter na trdnih temeljih za spopad z izzivi, ki jih prinaša prihodnost. Še vedno bom tesno sodelovala z njim kot poslancem v državnem zboru, predvsem v zvezi s čim hitrejšim uresničevanjem pomembnih državnih in evropskih razvojnih projektov v naši občini ter oblikovanjem zakonskih okvirov za ponoven vzpon našega najpomembnejšega podjetja, to je HIT. Matej Arčon: Mestna občina ima veliko nalog, potrebuje človeka, ki se zbudi z mislijo na svojo občino, preživi dan in v mislih nanjo zaspi. Dozdajšnji župan se je trudil po svojih najboljših močeh. Zdaj ko končuje svoje delo v mestni občini, si zasluži našo zahvalo in spoštovanje svojih občank in občanov. Danes zagotovo ve, kako težko je biti v dvojni vlogi poslanca in župana. Cenim tudi njegovo načelno držo glede nezdružljivosti obeh funkcij. Spoštujem Mirka Brulca in upam, da bom kot bodoči župan z njim še sodeloval v dobro mestne občine. Igralništvo je na Goriškem ena od najpomembnejših, če ne najpomembnejša gospodarska panoga, vendar je trenutno v velikih težavah. Kdo je po vašem mnenju odgovoren za nastale razmere? Ali lahko župan oziroma občina pripomore k rešitvi Hita ali je usoda igralništva popolnoma v rokah države?

Darinka Kozinc: Tako kot vse preostalo gospodarstvo se je tudi Hit znašel v krizi. Ker je Hit največje podjetje v naši občini, ta pa je hkrati solastnica, mu namenjam največjo pozornost. Dejstvo je, da je Hit še danes eden od največjih davkoplačevalcev v Sloveniji, in to kljub temu da ima slabše rezultate. To je anomalija, ki jo nova zakonodaja popravlja. Za slabše stanje so krive predvsem zgrešene naložbe v preteklih letih in zdaj dodatno obremenjujejo njegovo poslovanje.

Zdajšnja vlada je edina doslej, ki se je reševanja družbe Hit lotila dolgoročno in s posluhom za okolje, v katerem deluje. Zadovoljna sem, da je naše zahteve glede reševanja potrdil tudi predsednik vlade na predstavitvi igralniške strategije v Novi Gorici, na podlagi katere zdaj nastaja zakonodaja. Zdaj moramo predvsem preprečiti plenilske apetite novodobnih tajkunov po Hitu ter z ustrezno zakonodajo ustvariti normalno okolje za njegovo poslovanje. Tukaj vidim zelo učinkovito povezavo med seboj kot županjo, našim poslancem in dosedanjim županom Mirkom Brulcem ter predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Matej Arčon: O usodi Hita je odločala politika v Ljubljani, namesto da bi imeli glavno besedo domačini. V svojih zlatih letih so si v Hitu številni polnili žepe, denar so trošili precej lahkomiselno. Danes davek za zgrešene naložbe plačujejo zaposleni, ki so za vse to najmanj krivi. A Hit sploh ni tako slabo podjetje, saj nekateri "strokovnjaki" že stegujejo svoje roke in ga želijo "privatizirati". Nikakor se ne strinjam, da bi morala vse urediti samo država. Občine, ki so solastnice Hita, se morajo odzvati in zaščititi lokalne interese. Ne smemo dovoliti, da se nadaljuje izčrpavanje družbe z raznimi tveganimi naložbami v tujini in drugod po Sloveniji.

Katere so po vašem mnenju najbolj pereče težave Nove Gorice? Na katerih področjih pa vidite največ možnosti za razvoj mesta?

Darinka Kozinc: Najprej bom končala sprejetje Občinskega prostorskega načrta. Pripombe ljudi, ki so jih podali v javni razpravi, bomo čim bolj upoštevali. Tako bomo ljudem omogočili, da lahko svoje potrebe v povezavi z urejanjem svojega prostora, svojih zemljišč in gradenj, izraženih v dosedanjih postopkih, tudi uresničijo. Nova Gorica se razvija v regijsko središče, z vsemi funkcijami, ki jih to središče mora imeti. Koncentriranje perspektivnih gospodarskih projektov v našem okolju je največja priložnost, ki jo Nova Gorica ima, ob hkratni skrbi za sočloveka in za njegovo socialno varnost. Infrastrukturno-razvojni projekti, ki prek svojih vzvodov pospešujejo vse okoliško gospodarstvo, so naša bodočnost: nove tehnološki park In-prime, Center odličnosti, evropski raziskovalno-infrastrukturni projekt Fair, združena visokotehnološka podjetja z Iskro Avtoelektriko na čelu so le nekateri. Seveda pa ne smemo pozabiti na turizem, kjer imamo skupaj s Hitom in preostalimi turističnimi ponudniki še veliko možnosti za rast. Pomembna možnost in priložnost je sodelovanje s sosednjimi občinami tudi prek ekonomskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki bo omogočal neposredno črpanje bruseljskih sredstev.

Matej Arčon: Mestna občina je zaspala, strateška razvojna os je zavila proti Kopru. Več kot desetletje zaman čakamo na prostorski načrt, da bi ljudje lahko gradili. Zaradi napak v preteklosti je mestna infrastruktura pristala v rokah SGP, sporom ni videti konca. Potrebujemo nov zagon, da se premaknemo z mrtve točke in ujamemo razvojni ritem.

Katere tri točke svojega programa bi poudarili kot najpomembnejše?

Darinka Kozinc: Občanke in občane zanimajo dejstva. Imam konkreten program in natančno terminsko določene projekte, katerih izvedba vodi k uresničevanju v današnjih časih najpomembnejših ciljev oziroma točk: gospodarski razvoj, socialna brezskrbnost, učinkovita infrastruktura, zdravo in prijetno okolje. Vsaka od teh točk ima veliko izvedljivih projektov, ki so soodvisno prepleteni. Če pa naštejem tri najpomembnejše, bi najprej opozorila na intenziviranje spodbud gospodarstvu prek nepovratnih finančnih sredstev, zagotavljanje prostorskih pogojev s sprejetjem občinskega prostorskega načrta za izgradnjo poslovnih con Trnovo, Prvačina, Ajševica in Meblo ter nadaljnjo podporo razvoju visokega šolstva z urejanjem območja Parka znanja. Druga je nadaljevanje izgradnje vodovodnega in kanalizacijskega omrežja s čistilnimi napravami v naši občini, skupaj z centralno čistilno napravo ter centralnim odlagališčem odpadkov. Tretja je ureditev našega okolja za prijetnejši vsakdan z gradnjo promenade med borovim gozdičkom in Majskimi poljanami in dokončanjem kolesarskih poti po naši prekrasni občini.

Matej Arčon: Sprejeli bomo občinski prostorski načrt, zagotovili zemljišča po sprejemljivi ceni in spodbudili razvoj. Pogoj za uspeh je znanje, zato stavim na razvoj univerze. V mestu bomo uredili magistralo, garažne hiše in parkirišča, na podeželju ceste in vodovod. Zagotovili bomo 200 novih stanovanj za mlade družine, dnevni center bo odgovor na potrebe starejših.

V čem vidite svoje prednosti pred protikandidatom?

Darinka Kozinc: Konkretni, časovno opredeljeni in realni projekti iz mojega programa zahtevajo dolgoletne izkušnje pri vodenju večjih kolektivov, odločnega, delavnega človeka, ki od svojih sodelavcev zahteva več. Predvsem pa zase lahko rečem, da sem poštena, ne popuščam pritiskom ter vedno prisluhnem ljudem pri njihovih potrebah, predlogih in stiskah.

Matej Arčon: Pri ljudeh ne iščem slabih strani, tudi pri svoji protikandidatki ne. Vedno iščem pozitivne strani ljudi, precej bolj kritičen sem do sebe. Ljudje, ki me res poznajo, pravijo, da znam poslušati, zmorem združevati ljudi, premagovati spore, prinašati med ljudi dobro vzdušje in pozitivno energijo. Imam odlično ekipo!

Ne spreglejte