Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
26. 9. 2013,
10.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 9. 2013, 10.39

7 let, 12 mesecev

Ženska, ki bi Merklovi rekla "ne"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Napovedi, da bo oblikovanje velike koalicije v Nemčiji težavno, se uresničujejo. Med socialdemokrati (SPD) raste odpor proti sodelovanju v vladi s krščanskimi demokrati (CDU) Angele Merkel.

Tako znotraj SPD kot Zelenih so glasni nasprotniki sodelovanja z Merklovo. Vodja stranke Sigmar Gabriel je koalicijskim pogovorom naklonjen, najglasnejši nasprotniki tega pa so socialisti iz Severnega Porenja Vestfalije, dežele, kjer je SPD na oblasti, odkar je lani Hannelore Kraft tam do tal potolkla CDU in mu prizadejala najhujši poraz v zgodovini. Najvplivnejšo žensko v vrstah SPD so po veliki zmagi številni videli kot izzivalko kanclerke Merklove, a Kraftova tega ni sprejela, za prvi cilj si je postavila vladanje v svoji pokrajini.

"Nismo šli na volitve, da bi ustvarili večino za CDU in jih obdržali na oblasti," je bila jasna Kraftova, ki se boji, da bi v primeru velike koalicije njena stranka utegnila izgubiti številne člane. Prva dama SPD je dodala, da je SPD pripravljen na pogajanja, da pa bo morala biti zgodba tokrat drugačna kot leta 2005, ko se je v Nemčiji nazadnje oblikovala velika koalicija, in je SPD izgubila svoj profil socialdemokratske stranke, kar so na volitvah leta 2009 potrdili volivci. "Tokrat ne bomo šli v koalicijo mahajoč z zastavami. Tokrat se bomo osredotočili na vsebino. Demokracija prav tako potrebuje močno, živahno opozicijo," je dejala Kraftova.

Referendum o vstopu v veliko koalicijo? Še bolj oster je bil šef poslanske skupine SPD-ja v Severnem Porenju Vestfalija Norbert Römer: "Nismo naklonjeni veliki koaliciji in na koncu do nje ne bo prišlo." Na konvenciji stranke mora biti odločitev o morebitnem vstopu v veliko koalicijo sprejeta soglasno, sicer stranki grozi razpad, je dodal predstavnik SPD-ja Axel Schäfer. Voditelji stranke se bodo v petek srečali v Berlinu. Predstavniki stranke iz šestih od 16 nemških dežel so napovedali, da si bodo prizadevali za referendum med člani stranke o sodelovanju v koaliciji, kar bi koalicijska pogajanja odložilo za nekaj tednov.

Večina Nemcev, kažejo ankete, bi si želela, da bi naslednja štiri leta največje evropsko gospodarstvo vodila velika koalicija. V nemških medijih je zaokrožila informacija, da naj bi finančni minister Wolfgang Schäuble razmišljal o možnosti dviga davka za najbogatejše na 49 odstotkov, kar je eden od pogojev SPD za vstop v koalicijo. CDU je do zdaj zvišanje davkov kategorično zavračala, ena predvolilnih obljub stranke je bila, da tega ne bo naredila. SPD je postavila visoko ceno za vstop v koalicijo.

Za CSU Zeleni preveč levi Če Merklovi ne bo uspelo sestaviti velike koalicije, bo poskusila v vlado z Zelenimi, čeprav sestrska stranka CSU za to noče niti slišati. "Ne bom se pogajal z Zelenimi. Konec zgodbe," je bil kategoričen Horst Seehofer, bavarski premier, ki se je okrepil po veliki zmagi CSU-ja na deželnih volitvah 15. septembra. Sodelovanju z Zelenimi ni naklonjen, ker se boji, da bi volivci njegove konservativne baze to videli kot prevelik zasuk na levo. Sodelovanju v koaliciji so izjemno nenaklonjeni tudi v stranki Zeleni, ki po slabšem volilnem izidu prestaja menjavo vodstva.

Ne spreglejte