SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA želijo izgnati še enega domnevnega nacista

4

termometer

Pravosodno ministrstvo želi izgnati 88-letnega Johna Kalymona, ki je obtožen udeležbe v preganjanju in pobijanju Judov med drugo svetovno vojno v takrat poljskem, danes ukrajinskem mestu Lvov.

John Kalymon je prišel v ZDA leta 1949, kamor se je umaknil pred napredujočo Rdečo armado. Živel je v mestu Troy v zvezni državi Michigan, kjer je bil zaposlen kot inženir pri avtomobilskem podjetju Chrysler. Leta 1955 je dobil državljanstvo, ki mu ga je sodišče marca leta 2007 odvzelo, ker je ob prošnji za državljanstvo lagal o svoji preteklosti. Kalymon vse obtožbe zanika in trdi, da je med vojno le stražil premog.

Breuer: V ZDA ni zatočišča za kršitelje človekovih pravic Pomočnik pravosodnega ministra Lanny Breuer je v ponedeljek sporočil, da skorajšnji izgon kaže na odločnost ZDA, da v tej državni ni varnega zatočišča za kršitelje človekovih pravic, ne glede na to, kako dolgo nazaj so izvršili grozljive zločine. Kalymona je našel Urad za posebne preiskave (OSI) v kriminalnem oddelku ministrstva za pravosodje, ki je od leta 1979 uspešno izgnal že 107 posameznikov s podobno preteklostjo.

Maja letos so iz ZDA izgnali nekdanjega stražarja v taborišču Johna Demjanjuka Kalymon naj bi bil od leta 1942 do leta 1944 član pomožne nacistične policije, ki je preganjala Jude in je domnevno tudi osebno ustrelil najmanj enega Juda. Nacisti so v Lvovu postavili geto za okrog 100.000 Judov, ki so jih sproti pobijali, večino pa na koncu odpeljali v koncentracijsko taborišče in ubili s plinom. Maja letos so iz ZDA izgnali Johna Demjanjuka, nekdanjega stražarja v nacističnem koncentracijskem taborišču Sobibor. V Nemčiji mu sodijo zaradi udeležbe pri pokolu 27.900 ujetnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin