Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 10.49

8 let

ZDA: Za samozažige v Tibetu je odgovorna Kitajska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Združene države v svojem letnem poročilu o verski svobodi za serijo samozažigov v Tibetu krivijo kitajsko vlado.

"Vmešavanje v religijske običaje in tradicijo je še poslabšalo razmere in pripomoglo k vsaj 12 samozažigom Tibetancev od leta 2011," so zapisali na ameriškem zunanjem ministrstvu v svojem poročilu o mednarodni verski svobodi. V poročilu so poudarili, da so opazili izrazito poslabšanje pri vladnem spoštovanju in ščitenju verske svobode. To je razvidno skozi vedno večje omejitve pri prakticiranju verskih običajev, še posebej v tibetanskih templjih in samostanih. V samostanu Kirti, kjer je prišlo do najbolj poostrenega nadzora nad vsakdanom menihov, so tako zabeležili tudi največjo koncentracijo samozažigov.

Kitajska podobna Severni KorejiKitajska, Severna Koreja in Mjanmar so med osmimi državami, ki jih v poročilu označujejo za še posebej skrb vzbujajoče in v katerih niso zagotovljene osnovne verske pravice. "Več kot milijarda ljudi živi pod vlado, ki sistematično krši versko svobodo," je povedala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. "Nove tehnologije so vladi še olajšale zatiranje svobode verskega izražanja," je še povedala Clintonova.

V Pekingu Američanom niso ostali dolžni, obtožili so jih, da je poročilo polno "predsodkov, arogance in neznanja".

Od leta 2009 se je v Tibetu sicer zažgalo že 45 ljudi, ki so zahtevali pravico do verske svobode in vrnitev duhovnega voditelja Dalajlame iz izgnanstva. A kot poudarja Jamjang Norbu, tibetanski pisatelj in neodvisni aktivist, pri tem ne gre zgolj za vprašanje verske svobode. "Če bi se tibetanski menihi zažigali zgolj zaradi tega, bi se lahko preselili tudi v Indijo in tam imeli versko svobodo. A zažigajo se v protest proti kitajski kolonialni okupaciji Tibeta," je še povedal Norbu.

Ne spreglejte