Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2021,
21.16

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

oprema vohuni ZDA Pegasus seznam

Četrtek, 4. 11. 2021, 21.16

2 leti, 5 mesecev

Madžarska priznala uporabo vohunske opreme Pegasus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Vohunjenje. Prisluškovanje. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Višji predstavnik vladajoče madžarske stranke Fidesz je danes priznal, da je notranje ministrstvo uporabljajo sporno izraelsko vohunsko opremo Pegasus. Predsednik parlamentarnega odbora za notranje in obrambne zadeve Lajos Kosa je ob tem poudaril, da so opremo uporabljali v skladu z zakonodajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ministrstvo za trgovino ZDA je sporočilo, da je izraelskega proizvajalca vohunske opreme Pegasus, NSO Group uvrstilo na črni seznam podjetij.

Kot je pojasnil po seji odbora, so vohunske aktivnosti, ki so jih izvajali s pomočjo Pegasusa, odobrili sodniki ali ministrstvo za pravosodje. Na seji odbora so danes o uporabi Pegasusa spraševali notranjega ministra Sandorja Pinterja. Podrobnosti zaslišanja so tajne.

Ni jasno za kom vse so vohunili

Več svetovnih medijev in nevladnih organizacije je poleti razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegasus, ki jo kupujejo predvsem vlade, povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Ob tem poudarjajo, da ni jasno, za koliko številkami so dejansko tudi vohunili.

Sledi raziskave Pegasusa so peljale tudi na Madžarsko, saj so programsko opremo med drugim našli na napravah novinarjev in politikov. Madžarska vlada takrat ni želela potrditi uporabe vohunske opreme.

"NSO Group je izvajal aktivnosti, ki so v nasprotju z interesi nacionalne varnosti in zunanje politike ZDA. Obstajajo dokazi, da so tuje vlade z vohunsko programsko opremo NSO Group merile na vladne uradnike, novinarje, poslovneže, aktiviste, akademike in diplomate," je sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA.

Zaradi vohunske opreme nastradali številni novinarji 

Julija je po svetu odjeknila novica, da so države z omenjeno opremo povezale več kot 50 tisoč telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Na seznamu je bilo med drugim 15 tisoč številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številni novinarji, ki so jih ubili mamilarski karteli.

Na seznamu so še novinarji ali sodelavci medijev AFP, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Jazeera, El Pais, AP, Le Monde, Bloomberg, The Economist in Reuters.

NSO Group še vedno zanika obtožbe in trdi, da je bila oprema narejena za sledenje teroristom in kriminalcem, prodajali pa so jo le vladam. Pegasus izkorišča varnostne pomanjkljivosti pametnih telefonov, da pride do podatkov.

Na seznamu tudi tri podjetja z opremo za vdore v informacijske sisteme 

Poleg NSO Group so ZDA v povezavi s podobnimi dejavnostmi na črni seznam uvrstile še tri podjetja. Gre za izraelsko podjetje za programsko opremo Candiru, rusko podjetje Positive Technologies in singapursko podjetje Computer Security Initiative Consultancy. Ta podjetja naj bi trgovala z opremo, ki se uporablja za nepooblaščene vdore v informacijske sisteme.

maska, trgovina
Novice Spletna prodaja ne bo nikoli nadomestila prodaje v trgovini #video
Seznam Facebook
Novice Tajni črni seznam nevarnih organizacij: naštete tudi slovenske
Ne spreglejte