Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2008,
9.59

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2008, 9.59

8 let, 6 mesecev

ZDA sedem let po 11. 9. ostajajo ranljive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
ZDA sedem let po napadih 11. septembra 2001 ostajajo "nevarno ranljive" za napade s kemičnim, biološkim in jedrskim orožjem, izhaja iz študije neodvisne ameriške skupine, ki jo bodo objavili v sredo.

Študija poudarja, da je "grožnja novega, velikega terorističnega napada na ZDA še vedno zelo realna". Največja grožnja ostajajo jedrsko, kemično ali biološko orožje Neodvisna, dvostrankarska skupina, v kateri sodelujejo člani razpuščene komisije, ki je preučevala napade 11. septembra 2001, je v študiji še navedla, da "jedrsko, kemično ali biološko orožje v rokah teroristov ostaja največja grožnja našemu narodu. Čeprav je bil na področju zavarovanja tega orožja in materialov narejen napredek, smo še vedno nevarno ranljivi".

Ameriške kemične tovarne ostajajo nezaščitene

Prizadevanja za zmanjšanje dostopa do jedrskega tehnologije in materialov za izdelavo bomb so se upočasnila, več tisoč ameriških kemičnih tovarn ostaja nezaščitenih, ameriška vlada pa še vedno nasprotuje krepitvi mednarodne pogodbe za preprečevanje bioterorizma, še navaja študija.

Spor med ZDA in Rusijo rezmere poslabšuje Predsedujoči neodvisni skupini Partnerstvo za varno Ameriko, ki je pripravila študijo, Lee Hamilton je ob tem navedel, da nedaven spor med ZDA in Rusijo razmere le še poslabšuje. Rusija je bila namreč pomemben igralec v ameriških prizadevanjih za zavarovanje jedrskega orožja in uničevanje zalog kemičnega orožja na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. To sodelovanje bi lahko bilo po navedbah Hamiltona zaradi spora glede ruske invazije na Gruzijo in zaskrbljenosti glede delov ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem ogroženo.

Svoje poročilo ob obletnici napadov 11. septembra so pripravili tudi demokrati v ameriškem kongresu. To navaja, da je administracija ameriškega predsednika Georgea Busha zamujala priložnost za priložnostjo za izboljšanje varnosti ZDA. Poročilo, ki naj bi bilo objavljeno danes, tako poudarja, da "ameriška administracija ni izpolnila svoje naloge pri neštetih kritičnih vprašanjih, ki zadevajo domovinsko in nacionalno varnost".

Al Kaida napovedala obeležitev obletnice terorističnih napadov

Mednarodna teroristična mreža Al Kaida je prek spletnega portala as-Sahab, ki običajno objavlja sporočila teroristične mreže, sporočila, da bo ob obletnici terorističnih napadov v ZDA 11. septembra predvajala nov posnetek, s katerim bodo obeležili obletnico napadov. V sporočilu so napovedali, da naj bi ta posnetek "razveselil gledalce".

Drugih podrobnosti v sporočilu niso razkrili. "Počakajte na 11. september in videli boste, s čim vam bomo naredili veselje," so še zapisali, sporočilo pa priložili fotografije letal, ki so 11. septembra 2001 trčila v newyorški Svetovni trgovinski center (WTC).

Sporočilo je Al Kaida objavila dan potem, ko je arabska televizija Al Džazira predvajala nekaj odlomkov videoposnetka, na katerih naj bi se drugi mož Al Kaide Ajman al Zavahiri s sogovorniki pogovarjal o sveti vojni. S tem posnetkom naj bi obeležili obletnico 11. septembra, ni pa znano, ali se sporočilo na portalu as-Sahab morda nanaša na isti video posnetek.

Ne spreglejte