Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 10. 2021,
17.04

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

potovanje testiranje cepljenje potniki ZDA meja

Petek, 15. 10. 2021, 17.04

2 leti, 6 mesecev

ZDA odpirajo meje za te tuje potnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
potniki meja ZDA | Januarja 2022 bodo morali dokazilo o cepljenju pokazati vsi obiskovalci, tudi tisti tako imenovani bistveni, ki so lahko s posebnim dovoljenjem potovali zdaj, po navedbah STA še poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto Reuters

Januarja 2022 bodo morali dokazilo o cepljenju pokazati vsi obiskovalci, tudi tisti tako imenovani bistveni, ki so lahko s posebnim dovoljenjem potovali zdaj, po navedbah STA še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Reuters

Pomočnik tiskovnega predstavnika Bele hiše Kevin Munoz je sporočil, da bodo lahko od 8. novembra v ZDA vstopili vsi tuji potniki, če so bili cepljeni proti koronavirusu. S tem vlada predsednika Josepha Bidna med drugim odpravlja prepoved vstopa za potnike iz EU.

"Ta politika je v skladu z javnim zdravjem in je striktna ter dosledna," je tvitnil Kevin Munoz. Ameriška turistična industrija je sicer vlado Josepha Bidna že dlje časa pozivala, naj odpravi Trumpovo prepoved, ki dela škodo gospodarstvu, vendar dokler se pandemija v ZDA ni začela spet umirjati, si tega ni upala storiti.

Trump je marca lani zaprl meje za letalske potnike iz EU oziroma le iz območja Schengna, ne pa na primer za potnike iz Hrvaške, še piše STA. Zaprl jo je tudi za potnike iz Velike Britanije, Kitajske, Indije in Brazilije. Mejo je zaprl tudi na kopenskih prehodih z Mehiko in Kanado. Prepoved za državljane ZDA in tiste z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA ni veljala, dovoljene pa so bile tudi druge izjeme.

Potniki, ki bodo želeli obiskati ZDA, bodo morali v treh dneh pred potovanjem opraviti test za koronavirus, letalske družbe pa bodo morale vzpostaviti sistem za sledenje potnikom.

Čez mejo glede na "pomembnost obiska"

Odpiranje meja sicer poteka v dveh fazah. Uvodoma za tako imenovane "pomembne ali bistvene" obiske, kamor spadajo tudi poslovni obiski, cepljenje ne bo potrebno, če ima oseba negativen test. Za turistične obiske pa bo cepljenje pogoj takoj.

potnika ZDA
Novice V ZDA več faz priprav za vstop cepljenih potnikov #video
Kanada mejni prehod
Novice Kanada po petih mesecih odpira mejo s sosedo
Avstrijska meja
Novice EU odpira meje za cepljene oseb z vsemi odmerki! Soglasja o zelenem potrdilu še ni. #video
Ne spreglejte