SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kanada po petih mesecih odpira mejo s sosedo

0,24

termometer

Kanada mejni prehod
Foto: Reuters

Kanadska vlada se je v ponedeljek odločila, da bo 9. avgusta odprla meje za ameriške državljane in za vse tiste, ki imajo dovoljenje za delo in bivanje v ZDA, če so cepljeni proti covid-19. Za druge države bo Kanada meje odprla šele 7. septembra, ob pogoju, da bo pandemija covid-19 ostala pod nadzorom.

Kanada je zaradi pandemije covid-19 meje zaprla marca lani.

Kanadski minister za transport Omar Alghabra je v ponedeljek tudi sporočil, da se prepoved neposrednih letalskih povezav z Indijo podaljšuje do 21. avgusta, ker je položaj v tej državi zaradi delta različice novega koronavirusa še vedno zelo resen.

Američanom po 9. avgustu tako ne bo treba več v 14-dnevno karanteno po prestopu meje. Otrokom, ki bodo prišli po 9. avgustu v Kanado v spremstvu cepljenih staršev, prav tako ne bo treba v karanteno, vendar se bodo morali izogibati skupinskim aktivnostim. Kanadčani trenutno lahko potujejo v ZDA, če imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Zaprtje meje stalo 1,5 milijarde dolarjev

Zaprtje meje med Kanado in ZDA je po podatkih ameriške potovalne zveze (Usta) obe državi na mesec stalo približno 1,5 milijarde dolarjev. Kanada je imela leta 2019, ko še ni bilo pandemije, 22 milijonov tujih obiskovalcev, od tega 15 milijonov iz ZDA.

V Kanadi so doslej cepili 80 odstotkov odraslega prebivalstva z najmanj eno dozo cepiva proti covid-19, precepljenih je 50 odstotkov prebivalcev.

Kanada je začela rahljati omejitve potovanj za precepljene Kanadčane in za tiste, ki imajo dovoljenje za delo in bivanje. Za te od začetka meseca več ni potrebna karantena ob prihodu domov. Vendar potrebujejo dva negativna testa na okužbo z novim koronavirusom; najprej pred samim prihodom, nato ob prihodu v Kanado.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin