Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 10.57

8 let

ZDA naj bi na jugu Evrope kmalu aktivirale protiraketni ščit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZDA naj bi kmalu aktivirale protiraketni ščit nad jugom Evrope, je pozno v soboto poročal ameriški časnik Washington Post.

Časopis, ki se sklicuje na vire v Pentagonu, navaja, da je ameriško obrambno ministrstvo blizu dogovora o postavitvi ključnega kopenskega radarja, ki bo najverjetneje stal v Turčiji ali Bolgariji.

Prva faza ščita bi lahko delovala že v letu 2011 Namestitev močnega radarja bi omogočila, da bi prva faza ščita delovala že v letu 2011, še navaja Washington Post.

Ameriški predsednik Barack Obama se je septembra 2009 odpovedal projektu, v okviru katerega bi do leta 2013 postavili radar na Češkem in deset prestreznikov raket na Poljskem. Za uresničitev tega projekta si je prizadeval Obamov predhodnik George Bush, z njim pa so si ZDA nakopale jezo Rusije. Slednja je postavitev ščita na svojem pragu označila za varnostno grožnjo.

V nasprotju s tem projektom pa se še vedno uresničuje načrt zaščite juga Evrope, piše Washington Post. Sicer pa je tudi češki premier Petr Nečas pred dnevi potrdil, da se češka vlada z ZDA v okviru spremenjenega ameriškega protiraketnega obrambnega načrta pogaja o namestitvi manjšega opozorilnega centra na Češkem.

Ameriška obramba v Evropi, Izraelu in v Perzijskem zalivu Ameriška vojska po poročanju Washington Posta pri gradnji oz. izboljšanju protiraketne obrambe sodeluje tudi z Izraelom in zavezniškimi državami ob Perzijskem zalivu. ZDA so leta 2008 postavile kopenski radar v Izraelu, še enega pa naj bi nameravale postaviti v eni izmed zalivskih držav.

Protiraketne obrambe v Evropi, Izraelu in v Perzijskem zalivu so sicer po poročanju Washington Posta tehnično ločene in na različni stopnji razvoja. Vse pa so zasnovane tako, da bi jih sprožil nadzorni sistem, s katerim bi upravljala ali soupravljala ameriška vojska.

Ne spreglejte