Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2012,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija ZDA

Četrtek, 2. 8. 2012, 11.50

8 let

ZDA na skrivaj podpirajo sirske upornike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Obama je v tajnosti podpisal ukaz, s katerim ZDA upornikom, ki se borijo proti Asadu, zagotavljajo podporo.

V ukazu, ki je bil podpisan že dlje časa nazaj, je zapisano, da imajo lahko CIA in druge agencije proste roke pri pomoči upornikom. To nakazuje na vedno močnejšo podporo upornikom, še toliko bolj po tem, ko varnostnemu svetu Združenih narodov prejšnji mesec ni uspelo sprejeti strožjih sankcij proti Asadovemu režimu. Čeprav nekateri zavezniki, na primer Turčija, upornike opremljajo tudi z orožjem, ZDA tega za zdaj še ne počnejo. Tako v ZDA kot v Evropi na upornike zdaj gledajo veliko bolj naklonjeno in poudarjajo, da so kljub začetni kaotičnosti v zadnjih tednih dosegli veliko boljšo organiziranost in učinkovitost.

Obveščevalni center v AdaniPo zanesljivih virih naj bi ZDA podpirale tudi obveščevalni center za koordinacijo upornikov, ki so ga prejšnji teden v turški Adani vzpostavili Turčija, Saudska Arabija in Katar. To "živčno vozlišče" je od sirske meje oddaljeno le slabih 100 kilometrov, v istem mestu pa se nahaja tudi Incirlik, ameriška vojaška baza, v kateri je okrog 1.500 vojakov. Turška, zmerno islamistična vlada vedno bolj zavzeto zahteva odhod Asada, pri teh zahtevah se ji pridružujeta tudi Saudska Arabija in Katar, bogate saudske in katarske družine pa naj bi upornikom pošiljale veliko finančno podporo.

Finančna in humanitarna pomočZDA so sirski opoziciji prispevale za 25 milijonov "nesmrtonosne" pomoči, kar vključuje predvsem komunikacijsko opremo, med drugim tudi kodirane radijske postaje. Američani so zagotovili tudi 64 milijonov humanitarne pomoči, predvsem skozi World Food Program in Rdeči križ.

Združene države so potrdile, da bodo pomagale tudi pri finančnih transakcijah Sirske svobodne vojske, ki je najpomembnejša uporniška skupina. A drugi ob tem pozivajo k previdnosti, saj o uporniških skupinah ni veliko znanega.

Nedavne informacije so nakazale, da je prisotnost Al Kaide v uporniških vrstah vse močnejša, vendar ameriške in evropske varnostne službe poudarjajo, da njihova vloga med uporniki ni vodilna. Čeprav so v zadnjih mesecih uporniki naredili velik napredek proti Asadovemu režimu, številni opozarjajo, da konca konflikta še ni videti in da bi se ta lahko nadaljeval še leta.

Ne spreglejte