Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
20.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 20.36

8 let, 5 mesecev

Zannier: Unmik vse težje izvaja svoja pooblastila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Novi vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Lamberto Zannier je dejal, da Unmik po začetku veljave kosovske ustave pred mesecem dni vse težje izvaja svoja pooblastila v skladu z resolucijo VS ZN 1244.

Potem ko je 15. junija začela veljati kosovska ustava, je parlament Kosova sprejel novo zakonodajo, vlada pa odločitve, ne da bi pred tem iskala potrditev Unmika. S tem so se odnosi med Unmikom in Prištino po njegovih besedah drastično spremenili. "Pristojnosti, da bi določal rešitve, skoraj več nimam" "Medtem ko še vedno nadzorujemo delo kosovskih oblasti in posredujemo v sporih med skupnostima, pristojnosti, da bi določal rešitve, skoraj več nimam," je dejal. Ob tem je povedal, da v skladu s spremenjenimi okoliščinami Unmik načrtuje preoblikovanje, kot glavno vlogo Unmika v prihodnje pa izpostavil "vodenje konstruktivnega dialoga z Beogradom".

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon se je v rednem trimesečnem poročilu o Kosovu namreč odločil za nadaljevanje preoblikovanja Unmika, ob tem pa mu odredil "sodelovanje z Evropsko unijo, in da ji omogoči prevzem okrepljene operativne vloge na Kosovu na področju vladavine prava pod 'dežnikom' ZN". Pri tem bo ZN glede statusa Kosova ostal nevtralen.

Jeremić: Ban potrebuje soglasje VS ZN Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je v nastopu v VS ZN ponovil nasprotovanje Beograda razglasitvi neodvisnosti Kosova in preoblikovanju mednarodne prisotnosti na Kosovu brez odločitve VS ZN. Z njim se je strinjal tudi ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki se je zavzel tudi za sodelovanje Srbije v tem procesu.

Ne spreglejte